2024. március 28., csütörtök

Navratilova szerint Szeles minden idők legjobbja lett volna

A tenisz legendás alakja, Martina Navratilova szerint a vajdasági származású Szeles Mónika minden idők legjobb teniszezője lett volna, ha 19 évesen a hamburgi tenisztornán egy elmebeteg Steffi Graf-rajongó késsel nem szúrja hátba.

– Nagyon sok tornagyőzelme lett volna még, s a Grand Slam-győzelmek tekintetében megelőzte volna a 24 GS-serleget begyűjtő Margaret Courtot és a 22 GS-titulusig jutó Steffi Grafot is, akinek a Szeles elleni késszúrás után nem volt ellenfele. Az biztos, hogy az az ember megváltoztatta a tenisz történelmét – mondta Navratilova, aki pályafutása során 19 GS-győzelemig jutott. Hasonló véleményen van Mary Joe Fernandez, Szeles közeli barátnője is: – Az emberek elfelejtik, hogy Szeles kilenc Grand Slam-serleget nyert pályafutása során. Ha nem történik meg a hamburgi eset, legalább kétszer ennyi GS-győzelme lenne. A teniszt egy magasabb szintre emelte – mondta Fernandez. Mint ismeretes, 1993. április 30-án, a hamburgi tenisztornán egy Steffi Graf-rajongó leszúrta Szeles Mónikát. Günter Parchét beszámíthatatlannak nyilvánították, emiatt nem is került börtönbe, tettével azonban az újvidéki teniszező pályafutását tönkretette. Hogy Szeles mennyire volt sikeres abban az időszakban, az is elárulja, hogy 1991 és 1993 között 22 tornát nyert meg: 34 tornán indult, s 33-on a döntőbe jutott. 1993-ban az újvidéki születésű Szeles Mónika a pályafutása csúcsán járt, háromszor nyert Roland Garrost (1990, 1991, 1992), háromszor Australian Opent (1991, 1992, 1993), kétszer US Opent (1991, 1992), és világelsőként, címvédőként már a következő párizsi salakpályás Grand Slam-tornára készült.

Györe félúton járt

Nem sikerült nyerni a lényegesen magasabban rangsorolt olasz Alessandro Bega ellen Rozzuoliban, így a zentai Györe László egy ponttal fejezte be a tornát, s várhat egy következő alkalmat, hogy jelentősebb haladást jegyezzen a ranglistán. Györe nagyszerűen kezdett, két break révén megnyerte az első játszmát, de csak félútig jutott, hisz a következő kettőben Bega jobb volt, és különösebb megerőltetés nélkül vívta ki a negyeddöntő jogát.

Egészen biztos viszont, hogy szép haladás vár a čačaki Ivana Jorovićra – aki tegnap ünnepelte 16. születésnapját, és a listán 744. – és a 21 éves magyar Fucsovics Mártonra. Ivana ugyanis az edinburghi ITF-tornán három játszmában nyert a francia Paquet ellen, és születésnapján a 25 éves focirajongó brit Anna Smithtel játszott az elődöntőért. Fucsovics a kínai An-Ningben már elődöntős, hisz két játszmában győzött a 3. kiemelt kínai Zseng ellen. A magyar számára már szavatolt, hogy a 383. helyről a 340.-re vagy még annál is jobb pozícióra kerül, ami minden esetben pályafutása legjobb helyezése lesz. Fucsovics ma az elődöntőben a horvát Dino Marćannal mérkőzik.

Janko Tipsarević sérüléssel bajlódik, ám győzni tudott Münchenben a szlovén Grega Žemlja ellen, és az elődöntőért az este a német Daniel Brandsszal találkozott.