2024. március 29., péntek
KÉZILABDA – NŐI BL-DÖNTŐ

Már mindenki várja a titulust

Vasárnap 16.15-kor a 4500 férőhelyes, 2009-ben épített Larvik Arenában kezdődik a női kézilabda Bajnokok Ligája 2013-as döntője, amelyben a helyi sztárcsapat és a Győri ETO küzd meg a serlegért. A Larvik a második trófeájáért száll majd harcba (2011-ben a spanyol Itxako ellen nyert), a győri lányok pedig az első ilyen titulust próbálják megszerezni, miután 2009-ben a Viborg, tavaly pedig a Budućnost fosztotta meg őket ettől az örömtől. Azóta viszont sok víz lefolyt már a Rábán, így Görbicz Anita csapata a most befejeződő idényben nem talált még legyőzőre, s a döntős ellenfelét, a norvégokat is kétszer megverték a csoportküzdelmek során (24:18 és 30:24), sőt az északiakat még a Ferencváros is elcsípte otthon.

Mindez azonban nem szabad, hogy elaltassa a magyarokat, mert a Larvik soraiban nem kevesebb, mint hat olimpiai bajnok játszik, tehát tapasztalat terén jobban állnak, de a győriek mellett a fiatalság és a lendület szól, meg az, hogy Katrine Lunde Haraldsen és Heidi Løke kiválóan ismeri az ellenfelet. Utóbbinak például gyerekkori barátja a larvikos irányító, Anja Edin, akivel annak idején együtt álmodoztak egy ilyen döntőről, s a norvég csapat mostani játékának alapkövét a jelenlegi magyar szövetségi kapitány, Karl Erik Bøhn rakta le, akit akkor küldtek el a Larviktól, amikor akkori barátnője, Løke Magyarországra igazolt.

A felsoroltak mellett a norvég TV2 azonban más fegyvert tart nyerőnek a Győr ellen: a közelmúltban kétéves kihagyás és hat térdműtét után tért vissza a csapatba a kiváló jobbszélső, a 22 éves Nora Mørk, aki a Tertnes elleni bajnokin 4 gólt lőtt, s Norvégiában csodát várnak tőle. Ez azonban érzésünk szerint most elmarad, s a norvégok nem a széleken, sem a beállóban nem reménykedhetnek, hanem az átlövői és irányítói poszton, ahol valóban félelmetesnek tűnik a Hammerseng, Breivang, Sulland, Edin kvartett. Ha Ambros Martin, a győriek spanyol mestere megoldást talál erre, akkor szinte biztosra vehető, hogy a serleg idén végre a magyaroké lesz.

(A visszavágót május 11-én 15.15-kor játsszák Veszprémben).