2024. április 25., csütörtök
BOSTONI MERÉNYLET

Kazahsztán együttműködik az USA-val

A kazah és az amerikai hatóságok együttműködnek a bostoni terrormerénylet ügyében folyó nyomozásban – jelentette be csütörtökön a kazah külügyminisztérium. A tárca ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy a bostoni rendőrség a maratoni futóversenyen történtekkel összefüggésben újabb személyeket, köztük két kazahot vett őrizetbe. Azzal vádolják őket, hogy félre akarták vezetni a hatóságokat a kettős robbantás egyik gyanúsítottjával kapcsolatban. Ők a terrortámadás életben maradt feltételezett társtettesének, Dzsohar Carnajevnek kazah állampolgárságú egyetemi évfolyamtársai, nevezetesen Azamat Tazsajakov és Diasz Kadirbajev.

A kazah külügyminisztérium közleményében kiemelte: állampolgáraikat nem a robbantások megszervezésével, hanem a bizonyítékok megsemmisítésével vádolják. Bűnüket egyelőre nem bizonyították, az ügyben folyik a nyomozás. A tárca tájékoztatása szerint állampolgáraiknak, akik együttműködnek az amerikai nyomozó szervekkel, konzuli segítséget nyújtanak.

Az amerikai ügyészség bejelentése szerint, ha Tazsajakovot és Kadirbajevet bűnösnek találják, akár öt évi börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

A hatóságok szerint az őrizetbe vettek Carnajev kérésére lehetséges tárgyi bizonyítékokat távolítottak el a fővádlott szobájából a Massachusettsi Egyetem dartmouthi kollégiumában. Ezek között egy laptop és legalább egy hátizsáknyi kiürített petárda, valamint a pokolgép előállításához felhasznált vazelin is volt, ezek után kezdték meg a kutatást a múlt héten a New Bedford-i szemétlerakóban.