2024. április 25., csütörtök

Majális a Tisza mentén

Elmúlt május 1-je, a munka vagy a munkások ünnepe. Május első napját rendszerint sokan töltik a szabadban sütés-főzéssel ital és zene mellett. Úgy tűnik, nincs már tűzoltó-zenekaros ébresztő, de a tömeges találkozók céljából „központilag” szervezett majálisok sem mindenütt népszerűek. Az alábbiakban a Tisza menti ünneplésekről adunk röpke képes ízelítőt.

A helybeliek közül sokan az ilyenkor szokásos és közkedvelt módon családi vagy baráti körben a szabadban töltötték a majálist Adán, ahol ez alkalommal sem tartottak központilag szervezett ünnepséget. A majálisozók pihenéssel, szórakozással és természetesen sütéssel-főzéssel töltötték az egész napot a Tisza-parti töltésen és a szomszédos rekreációs parkban, valamint a gyümölcsösökben lévő víkendházakban. Az egész napos pikniknek kedvezett a meleg, napos idő is.

A tavalyi, választási csinnadrattával elegyített majálisozáshoz képest Zentán az idén jóval szerényebb keretek közt, s nem a Népkertben, hanem a vásártéren ünnepelték meg a munka ünnepét. A rendezvényen, amelyet az idén tizedik alkalommal szervezett meg az Önálló Szakszervezetek Szövetsége, ezúttal is különböző sportjátékokban vehettek részt a helybeliek, a gyermekek számára többek között palacsintaevő versenyt, lovaglást, íjászatot és ügyességi vetélkedőket szerveztek, az erre felállított színpadon pedig néhány művelődési egyesület és egy amatőr rockzenekar fellépése tette színesebbé a programot. Ezenkívül főzőversenyt is szerveztek, s a legfinomabb ételek készítőit megjutalmazták.

A szervezők becslése szerint közel hétezres közönség előtt lépett fel a magyarkanizsai majális sztárvendége, a Hari Mata Hari. A fergeteges esti koncert mellett egész napos, tartalmas és szórakoztató programok várták az érdeklődőket, kikapcsolódni vágyókat. A parkolókban álló autók rendszámtáblájáról látszott, hogy Újvidéktől Szabadkáig sokan látogattak május elsején Magyarkanizsára.
A város központjában és annak közelében felállított sátrakban bőven mérték a főtt és sült ételeket, és az éhség mellett a szomjúságnak is bőven akadt ellenszere. A legkisebbekről sem feledkeztek meg a szervezők. Számukra játszótér nyílt erre a napra a városháza előtti parkban. Kora délután harmonikazene szórakoztatta a főutcán sétálókat. A műsor további részében felléptek szerb és magyar néptáncegyüttesek, tamburazenekar, és modern táncbemutató is volt. Továbbá kirakodóvásár várta az idelátogatókat.
A nap sztárvendége, a nagy tömeget megmozgató Hari Mata Hari nevű formáció 20 óra körül lépett fel. Ezt követte a Radio AS FM party, amely szintén remek bulinak bizonyult. Ezzel ért véget a magyarkanizsai majális, amelyet a remek hangulat és a tömeges látogatottság jellemzett.