2024. április 16., kedd

Majális Dunán innen, Dunán túl

Egyes becslések szerint május elsején 300 ezren vonultak ki a természetbe a Fruška gorára. Azok számára, akik szerdán körsétát tettek a városban, ez az adat biztosan nem tűnik eltúlzottnak. Újvidék szellemvárosra emlékeztetett, a csönd és a nyugalom kísértetiesen telepedett az utcákra, üres parkolóhelyek mindenfelé. Utoljára talán a legutóbbi napfogyatkozás idején néptelenedett el ennyire a város.
A kamenicai parkban több ezren majálisoztak, az idén azonban jóval kevesebb füst szállt a levegőbe, mint a korábbi években. A tűzrakási díj ugyanis 400 dinár volt, ezenkívül csak a kijelölt helyeken tették lehetővé a rostélyozást, így sokan elálltak ettől. A majálisozó tömeg nagyságát az alkonyati órákban a Szabadság hídon kígyózó kocsisor hosszúságából is érzékelni lehetett.

Azok számára, akik nem mentek ki a kamenicai parkba, a limáni parkban szerveztek majálist, itt helyi, kevésbé ismert együttesek muzsikáltak, programjukra pár százan voltak kíváncsiak. Az utcáktól eltérően a strand május elsején tömve volt, ehhez hozzájárult az is, hogy hétfőig nem kell belépőjegyet fizetni, na meg az is, hogy a vízállás különösen magas, így az összes látogató egy vékony homoksávra szorult. A víz különösen piszkos és büdös, csak a legbátrabbak fürödtek.