2024. március 29., péntek

A vidámpark a legnépszerűbb

A palicsi majálisozás nyújtotta tartalmak a következő napokban is várják a látogatókat

Az idén is több ezren töltötték a majálist Palicson. Bár ezúttal is az ország egész területéről érkeztek turisták, mégis úgy tűnt, hogy a korábbi évekhez képest kevesebben döntöttek úgy, hogy a munka ünnepét a palicsi programokkal töltik el. Nemcsak a látogatók számát tekintve volt szerényebb a palicsi majálisozás, hanem a kínálat terén is. Kevesebb eladó, kevesebb lacikonyha várta a majálisozókat.
Mint azt Goran Gabrićtól, a palicsi majálisozást szervező Park Palics Kft. igazgatójától megtudtuk, a palicsi szállodák, motelek megteltek az ünnepekre.
– Ha összevetjük az adatokat a korábbi évekkel, azt kell mondanom, hogy ugyanakkora bevétellel rendelkezünk, mint az előző években. Vagyis lehet, hogy szerényebbnek tűnik a felsorakoztatott kínálat, de elégedettek vagyunk azzal, amennyi helyet sikerült bérbe adnunk. Ami pedig az emberek számát illeti, feltehetően a következő napokban is folyamatosan érkeznek látogatók, hiszen egy hosszú hétvége áll előttünk, és az időjárási előrejelzések szerint továbbra is jó idő várható – mondta Goran Gabrić. Kiemelte, legtöbben a vidámparkot látogatják.

– Készítettünk korábban egy kutatást arról, hogy mi érdekli az embereket, hogy tudjuk, a következő években hogyan szervezzük meg a majálisozást. A látogatók többsége a vidámpark miatt jön Palicsra. Egyébként külföldön a tömegesebb rendezvények is a vendéglátó-ipari szolgáltatások és a vidámpark köré szerveződnek – mutatott rá. Kiemelte, az idén nem szerveztek koncertet a május elsejei ünnepekre, ugyanis a vállalat úgy ítélte meg, ahelyett, hogy egy-egy dátum koncentráltan kínáljon programokat, inkább több alkalommal szeretnék Palicsra csábítani az embereket.
A munka ünnepe lassan kezdi elveszíteni jelentőségét, hiszen egyre több a munkanélküli. Modest Dulić polgármester elmondta, a jövőben a város a szociális programokra, illetve a munkahelyteremtésre fekteti a hangsúlyt.
– Várhatóan például a Calzedonia új munkahelyeket nyit, és a Swarovski is hamarosan megkezdi a gyártóüzem kiépítését, ők a következő 3 évben 1600 embert foglalkoztatnak majd. Vagyis amikor befejeződik az előttünk álló beruházások mindegyike, 4000 szabadkai számára nyílik munkahely. Ha a polgárok életkörülményei is javulnak, a munka ünnepének megünneplése is más lesz – mutatott rá Modest Dulić.
Mint minden évben, az idén is a Szabadkai Fúvószenekar nyitotta meg a palicsi rendezvényt, amelyet már 123. alkalommal szerveztek meg. Mintegy egyórás koncertet élvezhettek végig a klasszikus és populáris zene kedvelői. A polgárok jelentős része, a Zenepavilon körül, a pázsiton ülve, az erős napsütéstől a faágak nyújtotta árnyékba húzódva élvezte a koncertet, majd a szabadkai kultúregyesületek fellépését kísérhették figyelemmel. Az ismert ütemre tapsolt a közönség, amíg a fiatalok bemutatták tánctudásukat, illetve ők maguk is helyben topogtak a táncosokkal együtt.
A gyerekekkel érkező családok számára a legnépszerűbb program a Palicsi Állatkert meglátogatása volt, hiszen szinte egész napos programmal készültek a számukra. Több érdekes kiállítást tekinthettek meg, volt arcfestés, a gyerekek végignézhették az állatok etetését, és részt is vehettek benne.
Akik a nyárias napsütésben folytatott séta alatt megéheztek, szendvicset is fogyaszthattak – attól függően, hol vásárolták – 180–200 dinárért, vagy birkapörköltet ehettek 400 dinért, és volt bab, marhapörkölt, nyárson sült bárány, malac, csirkehús is.
Palicsra érkezni számos módon lehetett elsején, ezúttal is megszervezték a népszerű Trimbit, ahol most már nemcsak kerékpárral, hanem gyalogosan és görkorcsolyával is lehetett versenyezni. A Subotica-trans 6-os, Palics felé közlekedő buszjáratán sűrített menetrend szerint közlekedtek a buszok elsején és másodikán is. Akik viszont autóval érkeztek Palicsra, a közparkolókban, illetve a Vér-tó körül lekaszált füves területen hagyhatták járműveiket, de 300-400 dináros bérleti díjért magánudvarokban is parkolhattak.
A vidámpark, valamint a lacikonyhák a következő napokban is várják a látogatókat.