2024. április 24., szerda

Növekedett a bűnözés

Néhány adat az Észak-bánáti körzet rendőrségi jelentéséből

A tavalyi első negyedévhez képest igencsak megnőtt a bűncselekmények száma az Észak-bánáti körzetben, ahova a Tisza menti községek (Törökkanizsa, Csóka, Magyarkanizsa, Zenta és Ada) is tartoznak. A múlt évben ugyanis ebben az időszakban 540 bűncselekmény történt, míg az idén márciussal bezárólag 725. A legsúlyosabb két gyilkosság volt, mindkettőt „családi gyilkosságként” jegyezték föl.
A rendőrség nagy gondot fordított a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények felderítésére, ennek eredményeként 10 személyt helyeztek 48 órára őrizetbe. Több mint 143 kilogramm kábítószert koboztak el, elsősorban marihuánát.
A közbiztonság komoly veszélyeztetésére nem volt példa, és a szabálysértések száma a múlt évi szinten maradt.
Az említettekkel szemben javult a közlekedésbiztonság: az első negyedévben 11 százalékkal kevesebb baleset történt, mint tavaly ebben az időszakban, azaz 83. Halálos kimenetelű nem volt köztük (a múlt évben 1), a súlyos sérültek száma kb. 12 százalékkal volt kevesebb (15), viszont a 40 könnyű sérülés 29 százalékos növekedést jelent. A több mint 2200 szabálysértés (6,4 százalékos csökkenés) szintén javulásra utal.
Az illegális migráció, tiltott határátlépés és az ilyen ügyekben foganatosított intézkedések száma majdnem a felére csökkent. Tavaly az év első három hónapjában 647, míg az idén 351 külföldi személy ellen indítottak eljárást.