2024. április 25., csütörtök

Újabb kutyamérgezés

A hétvégén ismét tetemet találtak a Miša Dimitrijević utcában

Újra mérgezik a kutyákat a városban, pár hónapja óriási botrányt kavart, amikor a város különböző részein mérget dobtak el ismeretlen tettesek. Valentina Manojlović, a Miša Dimitrijević utca lakója elmondta, sokkolta, amikor észrevette az épülete előtt fekvő mozdulatlan kis kutyát.
Dejan Janić, Valentina asszony szomszédja elmondta, rögtön értesítették a kommunális szerveket az esetről, ők viszont azt közölték, hétfőig ne várjanak senkit, mert ünnepek vannak.
– Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a mérgezett kutya teteme egy hétig itt áll majd az épület előtt, akármikor megfertőzheti az erre járókat. Nem is tudom minek nevezzem a kommunális szervek válaszát, szemtelenségnek, érdektelenségnek vagy lelkiismeretlenségnek. Tudnak az esetről és semmit sem tesznek – magyarázta Janić.
Dr. Slavica Keco a Zelena mreža állatvédő szervezet elnöke kifejtette, a pár hónappal ezelőtt történt mérgezések tettesét vagy tetteseit sem találták meg, ezért most sem gondolja, hogy fény derül a bűncselekményre.
– Mire egy kicsit megnyugodtunk az év elején történt mérgezések után, kezdődhet elölről az egész. Tény, hogy nem egy valaki mérgezi a kutyákat Újvidéken, szervezett csoportról van szó. Azt várjuk el a rendőrségtől és a kommunális rendőrségtől, hogy megtalálják a tetteseket – mondta Keco. Hozzátette, az előző esetekben nagyon veszélyes mérget használtak a tettesek, tíz éve tilos a forgalmazása – írja a 24 sata című újság.
– Ez azt jelenti, hogy valakinek tartalékai vannak ebből a rendkívül veszélyes méregből, az illetékes szerveknek nem kellene hogy különösebb problémát jelentsen a tettes kézre kerítése – magyarázta dr. Keco, majd hozzátette, ha előzőleg kézre kerítették volna a tetteseket, most nem történt volna újabb mérgezés.
A városi állatvédő egyesületek szerint a kommunális szolgálatok csak olyan esetekben reagálnak, ha 15 000 dináros bírságot kell kiírniuk a kutyatulajdonosnak, ha viszont az elhagyott kutyák és macskák gondozásáról van szó, nem tartják magukat illetékesnek a probléma kezelésében. A városnak nincs olyan szolgálata, amely a sérült kutyát vagy macskát ellátná, vagy elszállítaná. Amikor az elhagyott állatok gondviseléséről van szó, akkor senki sem tartja magát illetékesnek az ügyben – mondta dr. Keco.