2024. április 25., csütörtök

Bicikliúttal az együttműködésig

Az újvidéki városházán pénteken bemutatták a Ride across Europe elnevezésű projektumot, amelynek fő kivitelezője az újvidéki Put közvállalat. A projektumban partnerszervezetek a magyarországi Mórahalom önkormányzata és az újvidéki Városépítési Intézet közvállalat.

A projektum fő célja Magyarország és Szerbia jobb összekötése kerékpárút által. A fő cél tükröződik az EUROVELO (Európai Unió transzregionális bicikliútra való csatlakozásban és a regionális közutak jobb összekötésében az E-75-ös nemzetközi úttal.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A projektumból eredő eredmények legfőképp Mórahalom, Röszke, illetve szerbiai oldalon a határ menti övezet azon lakosságának válik hasznára, amely állandó jelleggel használja a kerékpárt, mint közlekedési eszközt. A tanulók és hallgatók számára, akik úgyszintén használják ezeket az útszakaszokat, és kerékpáron jutnak el rendeltetési helyükre, mindezt biztonságos kerékpárutakon, csökkentve ezzel a forgalomból eredő veszélyeket. A projektumnak köszönhetően az Újvidékre, Mórahalomra vagy Röszkére látogató turisták is élvezhetik a biztonságos bicikliutat. A projektum várhatóan hozzájárul a helyi, regionális és nemzeti intézmények jobb tervezéséhez, valamint széles körűbb együttműködéséhez nemzetközi szinten.

Dobó Zoltán, a mórahalmi önkormányzat képviselője elmondta a Magyar Szónak, hogy Morahalom több közös projektet is futtat a határ menti településekkel.

– Így került a képbe Újvidék is, amellyel most közösen szeretnénk egy kerékpárutat építeni Mórahalom és Röszke között. A bicikliút biztosítaná, hogy Mórahalom és a röszkei határátkelőhely között kerékpárút létesüljön. Ezt mi nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kerékpáros turizmust is szeretnénk fejleszteni, illetve, hogy ez az út az EUROVELO-nek is része lesz. A bicikliút összesen 4,6 kilométeres lesz. A projektet a Magyarország–Szerbia IPA-program kereteiből pénzelik, a mi részünk az 687 000 euró, és van egy 10 százalékos önerő, amit Mórahalom önkormányzata finanszíroz. A projektum 2013. március 15-én kezdődött, és 2014. március 14-én zárul, addig kell megvalósítani a tervezetet – magyarázta Dobó.

A projektum megvalósítása keretében további három tervezet kidolgozása is szerepel. Először kidolgozzák az Újvidék–Begeč bicikliút megvalósíthatási tervét, amely Futakot is érinti, és a Duna mellett húzódik majd. A tervezet második részében elkészítik az Újvidék–Beocsin bicikliút projektjét, a harmadik tervezet pedig az újvidéki bicikliút összekötése az E-75 autóúttal.

A projektum bemutatóján részt vett Siniša Sević, az újvidéki képviselő-testület elnöke is, aki elmondta, nagyon örül annak, hogy egyre szorosabbra fűzi kapcsolatát Magyarország és Szerbia.

– A legnehezebb években ezek a kapcsolatok sokat segítettek Újvidéknek, Péccsel testvérvárosi kapcsolatot ápolunk, ennek a projektumnak köszönhetően pedig még közelebb hozzuk egymáshoz a két népet és a kultúrát – mondta a képviselő-testület elnöke.

A Ride across Europe elnevezésű projektum összértéke 1 307 458,40 euró, ennek 80 százalékát az IPA alap pénzeli.