2024. március 29., péntek

Új és régi deszkák

Egyelőre nincs pénz a palicsi Férfi strandon levő móló felújítására

Palicson a Férfi strandon a móló már évek óta életveszélyes állapotban van. Legutóbb, amikor az – akkor még a Palics-Ludas Közvállalat hatáskörébe tartozó – objektum állapotáról írtunk, a móló részleges felújításán gondolkodtak. Azóta a közvállalat átszervezése is megtörtént, a palicsi idegenforgalmi területen található objektumok, így a móló is a Park Palics Kft. hatáskörébe került át, de a móló állapota az időjárási viszonyok miatt csak romlott. A hatvanas években épült faépítmény középső része már évek óta le van zárva, ugyanis már annyira meghajoltak a deszkák, hogy nemcsak a felső deszkák, de az alsó szerkezet, a gerendák cseréje is elkerülhetetlenné vált.

Mint azt Goran Gabrićtól, a Park Palics Kft. igazgatójától megtudtuk, tervezik az objektum felújítását, már a szükséges dokumentációt is elkészítették, ehhez azonban pénzre lenne szükség.

A mólót a hatvanas években építették, majd 1974-ben felújították, végül 1986-ben végeztek újabb korrekciókat rajta. Azóta csupán kisebb javításokat végeztek rajta, viszont az időjárási viszonyok és az, hogy folyamatos nedvesek a deszkák, azt eredményezték, hogy egyre több deszka elkorhadt, a rossz fakezelés, illetve a rossz faválasztás miatt egyik-másik deszka a szögelésnél törik, így nagyon oda kell figyelni, hogy hová lép az ember, amennyiben felmerészkedik a mólóra. Bizonyos tartógerendák már több mint harmincévesek, egyre inkább felújításra szorulnak. Éppen ezért a tél folyamán biztonsági okokból le is zárták a mólót, jobban mondva a Park Palics vállalat utasítására a szakemberek felszedték azokat a deszkákat, amelyek lehetővé tették volna a polgárok számára a mólóra való feljutást. Egész télen szinte elérhetetlen volt a sétálók számára a faszerkezet, ám most a majális körüli készülődésben az illetékesek úgy döntöttek, hogy kisebb korrekcióval – vagyis a törött deszkák cseréje után – visszahelyezik az eltávolított deszkákat, és megnyitják a mólót a Palicsra látogatók számára.

A móló ennek ellenére rejteget magában veszélyeket, és bár egyik-másik korhadt deszkát újabbra cserélték, nem árt odafigyelni. A napokban, amíg folytak a munkálatok, mi is körsétát tettünk a mólón, a képek magukért beszélnek.

(Fotók: Miklós Hajnalka)