2024. március 29., péntek

Profiból amatőrbe?

A zentai Halasi Éva az IBF profi világbajoki ökölvívó címe után azon gondolkodik, hogy visszatér az amatőr bokszba

A közelmúltban már hírül adtuk, hogy Halasi Éva megszerezte az IBF világbajnoki övét profi ökölvívásban, miután Berlinben legyőzte a címvédő horvát Ivana Habazint. Azt is tudjuk, hogy a zentai lány keményen edz a május 17-én Szegeden esedékes kick-box világkupára, de újdonság, hogy annak gondolatával kacérkodik, ismét visszatér az amatőr ringbe.

Honnan ered mindez?

– Eddig azért nem bokszolhattam az amatőrben, mert profi voltam, de ez most megváltozik, mert hoztak egy olyan szabályzatot, ami szerint az az ökölvívó, akinek kevesebb, mint 20 profi meccse van, az visszatérhet. Most nagy reményekkel várom az országos bajnokságot, mert azon ezek szerint már indulhatok. Úgy gondolom, hogy a három év múlva esedékes olimpia még beleférne, de én nagyon meg lennék elégedve egy Európa-bajnoki éremmel is, amely „sportnyugdíjat” jelentene, s ezzel be is biztosítanám a jövőmet. 29 éves vagyok, ezekre a dolgokra már oda kell figyelni – kezdte el Éva.

Ez azt jelentené, hogy nem vállalhatsz több profi meccset. A horvát elleni visszavágóból tehát semmi sem lesz?

– Ez az egész még erősen kérdőjeles. Ha az a szabály, hogy 20 profi meccsed lehet, Éva még a visszavágóval is bőven beleférne, hiszen azzal együtt 18 ilyen összecsapása lenne. Egyébként ez egy igen kacifántos sztori, hiszen az AIBA, az amatőr világszövetség alakított egy profi ágazatot is, amely május 1-jétől indulna, s máris hívtak vissza olyan versenyzőket, akiknek már voltak hivatásos meccsei. A világszövetség egyébként számos új szabállyal állt elő. Ismét nem lesz fejvédő a férfiaknál, s a mezeket is levetik róluk, tehát kinézetre olyan lesz, mint a profi, csak menetszámra nem. Egy biztos: a zentai sportcsarnok megnyitóján Éva biztosan bunyózik majd. Ha nem az IBF-ben, akkor a K-1-es világbajnoki övért küzd majd, ami a térségben az első ilyen meccs lenne – folytatta Éva edzője, Halász Mihály.

A kick-box terveidet mindez nem zavarja meg?

– Nem, keményen készülünk a szegedi eseményre. Keményen edzünk reggel-este, mert úgy hallom, van egy igen lendületes fiatal magyar versenyzőjük az én súlycsoportomban, de a címemet nem szeretném elveszíteni. Úgy érzem, ilyen kondícióban még életemben nem voltam, s egy pici esélyt sem szeretnék adni az ellenfeleknek. A reggeli edzés futásból áll, különböző intenzitással, délután pedig a technikai edzések következnek. Misi vett egy 3 kilós kalapácsot is, s a klubbal szembeni játszótéren általunk elhelyezett traktorgumit ütjük-verjük. A közelmúltban részt vettem az országos B bajnokságon, ott nyertem, az A bajnokságon viszont nem lépek fel, mert az Nišben van, s az utazást most nem engedi meg a költségvetésünk.

Térjünk vissza egy kicsit az amatőr ökölvíváshoz. Mennyire kell változtatni az eddigi taktikán?

– Tény és való, hogy a négymenetes meccsek sokkal akciódúsabbak, sok technikát kell abba belesűríteni, robbanékonyabbnak kell lenni a győzelemért. Más különbség szerintem nincs. Az első menetben még lehet puhatolózni, de utána nincs mese. Mindez részben jó, mert pörgősebb a meccs, de egy jó adag kockázat is van benne, mert a versenyzők belemehetnek egy adok-kapokba, s ott bármi történhet.

64 kilóig van a te súlycsoportod az amatőrben. Szétnéztél már a riválisok között?

– Annyira nem, mert őszintén szólva nem is érdekel. Nem volt ez sohasem jellemző rám, mindig nyugodtan vártam, mit hoz a sors, milyen ellenfelet. Én becsületesen készültem mindig, hittem az edzőmben. Ha fel akarok térképezni egy ellenfelet, az csak megzavarja a felkészülést – mondta Éva, edzője pedig hozzátette: – Ez tulajdonképpen az én feladatom, egyúttal próbálom Éva közeléből az összes negatívumot elnyelni. Minden apróságnak van jelentősége. Vannak olyanok, akikkel ordibálni kell, mert zombiként állnak a szorító sarkában, s vannak olyanok is, akiknek udvarolgatni kell, mert olyankor az viszi előre. Fontos tehát a jó kommunikáció a versenyző és az edző között.

Az IBF világbajnoki címe jelentette siker támogatókban megnyilvánult-e?

– A világbajnoki cím utáni fogadást azért szerveztük meg, hogy lássák, az országban van egy zentai lány, akinek a lakásában van a bajnoki öv. A média megkeresett bennünket, s csodálkozva áll azon tény előtt, hogy bizony nincs támogatónk. Ígéret volt, de közben valamiből élni kell. Ilyen szintű edzés mellett szinte lehetetlen munkát vállalni, tehát nem könnyű – mondta Mihály.

Ezt azért kérdeztem, mert Zentán például az év legjobb sportolói tavaly decemberben 180 ezer dinárt kaptak fejenként. Idén Éva is számításba jöhet?

– A szabályzatban állítólag az áll, hogy az adott versenyzőnek zentai klub színeiben kell versenyeznie. Ez Éva esetében azért nem volt lehetséges, mert Zentán egyszerűen nem volt kick-box klub, hanem az újvidéki Vojvodina színeiben nyert országos bajnoki címet, mert akkor ez volt az ad hoc megoldás. Évának azonban az Európa-bajnoki címe volt tavaly a legértékesebb, s az nem klubszínekben történt. Sok a kritérium, szinte személyre szabott, de a lényeg az, hogy Éva zentai, itt edz, s nyilván ennek a városnak szerez hírnevet. Éva így egy dinár ösztöndíjat sem kap a várostól.

Éva, az elkövetkező három év akár meg is szabhatja életed további menetét. Addig azonban élni kell valamiből. A főiskolát a sportolás miatt nem bírtad eddig befejezni.

– Jelenleg a kick-boxból élek, s abból, amit kölcsönkérek az edzőmtől. Meglátjuk, hogyan állnak hozzá a belgrádi szövetségben, bár abból, amit tudunk az egész válogatottról, nem sok jóra számíthatunk – mondja Éva, Mihály pedig továbbfűzi a gondolatot: – Évát biztosan nem engedem el egy olyan válogatottal, ahol a három edző dőzsöl valamelyik kocsmában, a versenyzők meg magukra vannak hagyva. Ez olyan dolog, ha az ember épít egy Ferrarit, akkor azt nem adja oda egy traktoristának, hogy próbálja ki az ugaron, mennyivel lehet azzal szántani. Én is így vagyok vele: az én Ferrarijaim nem indulnak el nélkülem, s ha azt mondják, nincs pénz az utaztatásomra, akkor majd én előteremtem azt. Ott leszek Sao Paulóban, a kick-box világbajnokságon is.

Szűk három hét van a szegedi világkupáig. Erről pár szót.

– Ez a 19. ilyen verseny, amelyet évről évre kiválóan megszerveznek. Idén az újszegedi sportcsarnokban lesz, habár eddig a jégpályás csarnokban voltak megtartva az ilyen megmérettetések. Ezen személyek nevezhetnek, de általában a válogatottakat hozzák el ide a nemzetek, tehát ismerős orosz és más ellenfelek lesznek. A világkupa május 17-én, pénteken kezdődik, és egész hétvégén tart.