2024. március 29., péntek

Boldog születésnapot bolyaisok!

Tízéves évfordulóját ünnepelte a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium
 Jelenet a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjainak az ünnepi műsorából

Zentán pénteken ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium. A rendezvénysorozat a kora délutáni órákban a gimnázium képzőművészeti tagozatos diákjainak és tanárainak alkotásait bemutató képzőművészeti kiállítás megnyitójával kezdődött, ezt követően pedig a zentai Művelődési Ház színháztermében ünnepi műsorral folytatódott. Az ünnepségen az iskola filmműhelyének a tehetséggondozóról készült kisfilmjének a bemutatása után dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke fejezte ki a jókívánságait a jubileummal kapcsolatban. Korhecz beszédében kiemelte, hogy a két vajdasági magyar tehetséggondozó gimnázium, köztük a zentai Bolyai-iskola létrehozását, a sokak szerint merész, lehetetlennek tűnő álmot, azért sikerült megvalósítani, mert három dolog jött össze: a tudás, a hit és az összetartás, ezeknek köszönhetően pedig a legmerészebb dolgokat is meg lehet valósítani. Az MNT elnöke ezt követően megjegyezte, hogy tíz év nem nagy idő egy gimnázium életében, azonban elegendő idő ahhoz, hogy felnőtté váljon ez a gimnázium. Elegendő ahhoz, hogy megerősödjön, kiépüljön, s teljessé váljon, s ebből a szempontból a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium már felnőtt intézménynek számít. Korhecz után Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős államtitkár üdvözletét olvasta fel, majd pedig Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere is köszöntötte az egybegyűlteket. Az ünnepi műsor folytatásában az iskola diákjai művelődési műsorral léptek színre.

A tehetséggondozó gimnázium első évei kapcsán Gajda Attila, az oktatási és nevelési intézmény első igazgatója nyilatkozott napilapunknak.

– A kezdet nagyon furcsa volt, mivel a semmiből egy teljesen új világ kezdett megszületni. 2003-ban egyszerűen elkezdett hirtelen zsongani minden, s még a fákon is azt csiripelték a verebek, hogy egy új gimnázium nyílik Zentán, amit először igazán el sem hitt az ember. Azonban szeptembertől tényleg megnyílt az iskola, s egyfajta családi hangulatban húsz gyermek elkezdett tanulni az iskolában – mesélte az iskola első igazgatója. Ekkor a legnagyobb nehézségek, többek között, azok voltak, hogy egy új iskolába ki meri majd beíratni a gyermekét, s ki lesz hajlandó egy bizonytalan iskolában az életét megalapozni – jegyezte meg az egykori vezetője az iskolának, majd pedig hozzáfűzte, hogy miután jelentkeztek a fiatalok és lezajlott a felvételi, akkor már tudták, hogy jó úton járnak. Gajda egyben elmondta, hogy az elmúlt tíz év legnagyobb eredménye az, ahogyan sikeresen szerepeltek a különböző versenyeken, és az utána következő, az életben történő megmérettetéseken is.

– Azt gondolom, hogy ha mi nem lettünk volna, akkor sok gyerek elkallódott volna – jegyezte meg az egykori igazgató.

Kormányos Róbert, a tehetséggondozó gimnázium jelenlegi igazgatója a jubileum kapcsán nyilatkozva elmondta, hogy ez az évforduló kiváló alkalom arra, hogy visszatekintsenek az elmúlt évtizedre, s hogy ez egyben alkalmat ad az elemzésre is, ami alapján megláthatják, hogy jó úton járnak-e, jók-e a céljaik. A szerzett tapasztalatokból pedig tovább építkezhetnek. Kormányos egyben hangsúlyozta, hogy amennyiben figyelembe veszik azt, hogy egy matematika osztállyal indult az iskola, de azóta képzőművészeti tehetséggondozás is zajlik, s azt is szem előtt tartják, hogy a gimnázium diákjainak a 99 százaléka bekerült az egyetemekre, ezenkívül a diákok sikeresen szerepelnek a különböző versenyeken, akkor mindenképpen jó irányba halad a zentai iskola. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium elmúlt egy évtizede egyébként három időszakra osztható fel – mesélte a jelenlegi igazgató. Az egyik a hőskorszak, amikor az iskola alapítói igazi csatákat vívtak politikai, logisztikai és pénzügyi frontokon. Ezt követte az építkezés korszaka, amikor az egyik osztály beindult, s a kollégium kapacitása 60-ról kibővült először 100-ra, majd pedig 150-re, s ekkor indult el a képzőművészeti szak is.

– Végül pedig az elmúlt 1–2 esztendő az, amely nem annyira az intenzív bővüléssel telt el, hanem tartalmi elmélyítéssel – jegyezte meg az igazgató.

Kormányos a jövőbeni elképzelések kapcsán elmondta, hogy mindenképpen megtartják a két tagozatot, azzal, hogy a képzőművészeti szakon lehetőség nyílik egy ötödik évfolyam beindítására. Ezt a specializációt az oktatási rendszerben már kidolgozták, de még minisztériumi jóváhagyás kell hozzá. Az évfolyam lényege az, hogy azok a diákok, akik nem jutottak be az akadémiára, egy olyan piacképes szakmára tegyenek szert, amely keretében dolgozhatnak, s kenyeret kereshetnek, egy év múlva pedig ismét megkísérelhetik az akadémiára történő bejutást – mesélte az igazgató.