2024. április 19., péntek

Kaddis a zentai mártírokért

A zentai Zsidó temetőben tegnap délután megemlékeztek a helybéli zsidó polgárok 69 évvel ezelőtt történt deportálásáról. A mementón Ceglédi Rudolf polgármester beszédében kiemelte, hogy emberségünk nem engedi meg, hogy meg nem történtnek vagy elfeledettnek nyilvánítsuk ezeket a szörnyű, józan ésszel fel nem fogható eseményeket. Ez a nap jó alkalom arra, hogy ismételten hangsúlyozzuk, hogy soha senkivel ne történhessen meg az, hogy azért hurcolják el vagy fosszák meg életétől, mert más a vallása vagy a politikai nézete.

– Azért kell évről évre ezen a napon itt állnunk a temetőben, hogy figyelmeztessünk, hogy megálljt parancsoljunk a kirekesztésnek, és hogy soha ne éljünk olyan korban, amikor az ember úgy elaljasulhat, hogy önként, kéjjel öl, nemcsak parancsra – emelte ki a polgármester Radnóti Miklós Töredék című versére utalva.
– Beszélnünk kell a holokausztról, mert csak az emlékezéssel, a tiszteletadással s az oktatással akadályozhatjuk meg, hogy újra megtörténjen – hívta fel beszédében a jelenlévők figyelmét a polgármester.
Ezután Halbrohr Tamás, a Vajdasági Zsidó Kutatóintézet igazgatója szólt az egybegyűltekhez, majd a zsidó halotti imának az elmondásával emlékezett meg a halottakról. Az ezt követő rövid művelődési műsorban a zentai Mécsvirág együttes lépett fel.
A megemlékezés az Emlékiskola előcsarnokában folytatódott, ahol Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete megnyitotta Ritter Doron budapesti fotóművész Óhazából az Újhazába című fotókiállítását.