2024. március 29., péntek

Napirenden a pénzügyi elszámolások

A temerini I. helyi közösség tanácsának üléséről

Ellenzéki részről igen komoly érdeklődés nyilvánult meg a temerini I. helyi közösség tanácsának szerdán este megtartott ülése iránt. Egyrészt mert napirenden a 2011. (!) és 2012. évi pénzügyi jelentés, valamint a 2013. évi pénzügyi terv megvitatása szerepelt, másrészt, mert egy rosszul végződött IPA-pályázat következményeiről kellett beszámolni a korábbi összetételű tanács elnökének.
A jelentéseket illetően szokatlan volt, hogy a két évvel korábbi bevételekről és kiadásokról, amelyeket nem is ez az összetételű testület végzett, most hozzanak döntést. Aztán kiderült, hogy 2011-ben, miután lejárt az akkori tanács megbízatása, új választásokat pedig nem tartottak, nem is volt kinek elfogadni a zárszámadást. Ugyanakkor a könyvelőség és a felügyelőbizottság elvégezte a munkáját. Így az ellenzék részéről elhangzott kérdések megválaszolása után a tanács szavazattöbbséggel jóváhagyta a 2011. évi, majd a 2012. évi pénzügyi jelentést és a 2013. évi igen szűkre szabott pénzügyi kerettervet.
A határon átívelő rosszul végződő IPA-programmal kapcsolatosan az ülésre meghívták az előző tanácselnököt, hogy ő mondjon ismertetőt, mivel a mostaninak nem volt betekintése a történtekbe. Csak akkor lepődött meg, amikor ez év márciusában felszólítást kaptak, hogy a helyi közösség fizesse vissza az előlegként kapott pénzt.
Puskás Tibor korábbi tanácselnök elmondta, hogy 2011-ben három község (Temerin, Szenttamás és Jánoshalma) civil szervezetei pályáztak rendezvényeik támogatására. Temerinből az I. helyi közösség volt a projektum hordozója, a támogatást pedig az idegenforgalom szempontjából jelentős fesztiválok (bor, tök és bab) megtartására, valamint a civil szervezetek rendezvényeinek hangosító berendezésére kérték. Mivel éppen abban az időben járt le a helyi járulék, a helyi közösségnek pénzügyi nehézségei lettek, a vállalt kötelezettségek teljesítésében, amiért a támogatást nyújtó levélben visszakövetelte a már leszállított hangosító kifizetésére átutalt előleget. A gondokat a községi költségvetés terhére oldották meg, aminek köszönhetően az I. helyi közösség nem került az IPA-pályázatok feketelistájára.