2024. április 19., péntek

Letta a kormányról egyeztet

Olaszországban nagykoalíció körvonalazódik – Berlusconi miniszteri tárcát kap?

Megkezdte az egyeztetést a parlamentbe jutott pártokkal Enrico Letta, akit az olasz államfő, Giorgio Napolitano a hét derekán bízott meg a kormányalakítással. Olaszországban a február végén tartott parlamenti választás óta senkinek sem sikerült még kormányt alakítania. Emiatt politikai patthelyzet és belpolitikai válság alakult ki az EU egyik vezető tagállamában, amely már több mint egy éve mély recesszióval és gondok sokaságával bajlódik.

Letta csak akkor lesz képes kormányt alakítani, és kivezetni az országot a politikai zsákutcából, ha megkapja a Silvio Berlusconi nevéhez köthető jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt támogatását is, amivel lényegében létrejöhet a nagykoalíció, illetve a stabil kormányzati többség. A 46 éves Letta ugyanis a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa. A PD hajszállal ért csak el jobb eredményt a parlamenti választáson a másodikként befutó PdL-lel szemben, s ezért egyedül képtelen hatékony és megbízható kormányt alakítani.

A választáson a legjobb eredményt elérő két (nagy) párt, a PD és a PdL eddig nem tudott megállapodni a kormányról. (Igaz, korábban a PD kizárta a nagykoalíciót a PDL-lel.) A jobbközép PdL azonban már jelezte: bizonyos feltételekkel ezúttal hajlandó támogatni a kormányt. Hasonlóan nyilatkozott a Mario Monti ügyvezető miniszterelnök centrumpártja is.

Ha minden jól megy, akár napokon belül megalakulhat egy széles koalíció, benne a baloldali PD-vel, a Berlusconi többszörös exkormányfő vezette jobboldali PdL-lel és a távozó miniszterelnök, Mario Monti centristáival.

Ha a három pártnak sikerül megegyezni, Olaszországnak lesz új kormánya, amelynek rengeteg problémát kell majd orvosolnia. Mindenekelőtt gazdasági bajokat kell kezelnie, vélhetően reformintézkedésekkel, de politikai változtatások is várnak rá. Így a rossz választási rendszer átalakítása, a parlament létszámának csökkentése, vagy éppen a köztársasági elnöki jogkörök jelentős kiszélesítése francia mintára.

Olaszországban most rendkívül nagy szükség van egy működőképes és szilárd kormányra, hiszen az országot talán mindegyik másik eurózóna-tagállamnál jobban fenyegeti a válság elmérgesedése. Olaszországot gigantikus államadósság nyomasztja, továbbá magas munkanélküliség (különösen a fiatalok körében), versenyképességi gondok és piaci kockázatok is gyötrik. A romló életszínvonal miatt egyre elégedetlenebb lakosság ugyanakkor a régi politikai elitet legszívesebben a pokolba kergetné.

Szakértők szerint Enrico Lettának jók az esélyei a nagykoalíciós kormány megalakítására. Letta az 1990-es években lépett be az olasz politikai életbe, először a kereszténydemokrata pártba. A politikust valószínűleg elfogadják az olaszok és várhatóan a nemzetközi pénzpiacok is. Az olasz közéletben mérsékelt és elkötelezetten európai politikusként ismerik Lettát, aki korábban több kormányban töltött már be miniszteri tisztséget, de európai parlamenti képviselő is volt (2004 és 2006 között).

Az olasz média a politikai kompromisszum emberének tartja, s azt állítja róla, hogy képes lehet egy stabil koalíció megalakítására, és véget vethet az ország több hónapja tartó kormányozhatatlanságának. A sajtókommentárok azonban legfeljebb két évet adnak a Letta-kormánynak. Már a kormány bukásának forgatókönyvét is tudni vélik. Eszerint a kormányt a Berlusconi-féle PdL fogja megbuktatni, ha majd elérkezettnek látja az időt az új parlamenti választásra.

Előbb azonban az új kormányról kell megalkudni a 76 éves Berlusconival, akinek a népszerűsége ismét megugrott. (A legutóbbi felmérések szerint a veterán jobboldali politikus és pártszövetsége már nyolc százalékkal vezet a fő rivális baloldal, vagyis a PD előtt.)

A SkyTg24 olasz hírtelevízió szerint a volt kormányfő és pártja, a PdL sok feltételt szabott. Állítólag azt is kikötötte, hogy a kormányban ne kapjanak helyet a szigorú megszorításokat bevezető Monti-kabinet szakértői. Az sem kizárt, hogy a PdL még miniszteri tárcát is megpróbál kicsikarni a bíróságok és az ügyészség által szorongatott Berlusconinak.