2024. április 24., szerda

A vágott dohány feketepiaca óriási költségvetés-kiesést okozhat

Személycsere a JTI nyugat-balkáni kirendeltségének élén

A Japan Tobacco International támogatja a szerb kormánynak a probléma megoldására tett erőfeszítéseit, és támogatja az adóhivatalt abban, hogy a kommunális rendőrséggel együttműködve szigorúbban ellenőrzi mindazokat a szerbiai községeket, amelyekben illegális úton értékesítik a vágott dohányt – nyilatkozta minap Chris Woods, a japán multinacionális dohányfeldolgozó és cigarettagyártó cég nyugat-balkáni részlegének nemrég kinevezett vezérigazgatója. Woods egyben hozzáfűzte, hogy fennáll annak veszélye, hogy a vágott dohány illegális kereskedelme miatt az év végéig 12 milliárd dinárral kevesebb folyik be az ország költségvetésébe. A japán cég értékelése szerint a vágott dohány megjelenése miatt kb. 14 százalékkal csökkent a cigaretta legális forgalma, és ez óriási kockázat az ország költségvetésében. Ugyanis az idei évben a költségvetési bevétel 13 százalékát a legálisan forgalmazott dohánytermékekre kirótt adóból tervezték megvalósítani.

Woods szerint a vágott dohány feketepiaca komolyan veszélyezteti az ország gazdaságát és a vállalatok jogszerű üzletelését. A vezérigazgató egyben emlékeztetett arra, hogy a dohányipar 2003 óta több mint 1,2 milliárd eurót fektetett be, s közvetlenül vagy közvetetten 4000 ember számára biztosít munkát. Woods rámutatott arra is, hogy befektetésük, forgalomnövekedésük s munkájuk szintjének megőrzéséhez elengedhetetlen a stabil üzleti környezet és az adóhivatal által bejelentett szigorú intézkedések. Remélhetőleg az illegális kereskedelem elleni széleskörű harc hozzájárul mindennek megvalósulásához.

Chris Woods egyébként eddig A JTI Független Államok Közösségét, Romániát, Bulgáriát és Nyugat-Balkánt felügyelő vállalatának pénzügyi igazgatója volt, s az elmúlt öt évben sikeresen tevékenykedő Christian Kring helyett nevezték ki a japán cég Nyugat-Balkán, így Szerbia területén is jelen lévő kirendeltség élére.