2024. április 16., kedd

Abramovics lecsúszott a top 10-es listáról

A Forbes szerint a Chelsea futballcsapat tulajdonosa többé nincs a 10 leggazdagabb orosz között

Roman Abramovics, az orosz oligarcha, egy év alatt 1,9 milliárd dollárt veszített el, így jelen pillanatban vagyona 10,2 milliárd dollár, amely a Forbes magazin szerint csak a 13. helyre elegendő.

Abramovicsnak azonban van egy tekintélyes művészeti alkotásokból álló kollekciója, amelynek értékét csaknem egymilliárd dollárra becsülik, ugyanakkor az idén vásárolt 400 műalkotást Ilja Kabakova alkotóművésztől 60 millió dollár értékben.

Egyébként az orosz magazin szerint leggazdagabb Aliser Uszmanov fémipari mogul, vagyonát 17,6 milliárd dollárra becsülik, vagyis a 34. legvagyonosabb ember a világon.

Az orosz milliárdosok között szerepel még Mikhail Fridman (16,5 milliárd) és Viktor Vekszelberg (15,1 milliárd), a TNK-BP olajtársaság korábbi társtulajdonosai, Leonyid Mikelszon (15,4 milliárd), a Novatek, Oroszország legnagyobb gázkitermelőjének társtulajdonosa, és Vagit Alekperov (14,8 milliárd), a Lukoil társaság elnöke.

A Forbes szerint a leggazdagabb orosz nő Jurija Luzskova, Moszkva korábbi polgármesterének felesége, az ő vagyonát a szakemberek 1,1 milliárd dollárra becsülik.