2024. április 18., csütörtök

Tizenhat tonnányi papír és hulladék

A zentai Emlékiskolában a gyűjtési akcióból befolyt összeget az iskolarádió beindítására és parkosításra fordítják

Minden előzetes várakozást felülmúlt a zentai Emlékiskolában a hétvégén megtartott papírgyűjtési, valamint elektronikushulladék-gyűjtési akció, amelyeknek során az intézmény diákjai több mint 12,6 tonna papírt és több mint 4 tonna elektromos hulladékot gyűjtöttek össze.

– Az előző tanévben 7,5 tonna papírt gyűjtöttek össze a diákjaink, most pedig 12,6 tonnát, ami óriási eredmény. Az elektromos hulladékokból szintén nagy mennyiség, több mint 4 tonna gyűlt össze. A papírgyűjtési akciót a felsősök között az 5.c nyerte meg 2262 kg, a második helyen a 6.c végzett 1032 kg, a harmadikon pedig az 5.b 1018 kg papírral. Az alsósok között a 3.c végzett az első helyen 1444 kg, a másodikon a 3.b 1284 kg, a harmadikon pedig a 2.b 873 kg papírral. Az elektromos hulladékgyűjtési akciót a felsősöknél a 6.c nyerte meg 1252 kg, a második helyen az 5.b végzett 675 kg, a harmadikon pedig a 6.b 377 kg hulladékkal. Az alsósok között az első helyen az 1.b végzett 382 kg, a másodikon a 3.c 236 kg, a harmadikon pedig a 4.c 210 kg hulladékkal – magyarázta lapunknak nyilatkozva Szénási Oszkár, az Emlékiskola igazgatóhelyettese. Hozzátette: a diákok mellett külön köszönet illeti meg a szülőket is, akik jelentős mértékben hozzájárultak az akciók sikerességéhez és ezáltal az iskola fejlesztéséhez is, hiszen több esetben autókkal, sőt utánfutókkal szállították a papírt és a hulladékot az iskolaudvarba, ahol a szombati akció során mindvégig kiváló hangulat uralkodott, hiszen a gyerekeket zsíros kenyérrel és teával várták.

A legjobban teljesítő tagozatok emellett jutalomban is részesültek. A legtöbb papírt és elektromos hulladékot gyűjtő alsó és felső tagozatos diákok egyórás ingyenes fürdőzési lehetőséget nyertek a népkerti fedett medencében, valamint fejenként két-két gombóc fagylaltot a Méhecske cukrászdában. A második helyezett tagozatok tanulói fejenként fél-fél nagy pizzát, a harmadik helyezett tagozatok diákjai pedig fejenként két-két palacsintát kapnak majd.

– Az elektronikus hulladékokért 25 000 dinárt kaptunk, a papírért pedig várhatóan több mint 60 000 dinárt kapunk majd. Az elektromos hulladékból befolyt összeget az iskolarádió beindítására szeretnénk fordítani, a papírgyűjtésből befolytat pedig parkosításra és az iskolaudvar rendezésére, hozzájárulva ezáltal a tisztább és élhetőbb környezet megteremtéséhez a diákjaink számára – hangsúlyozta Szénási Oszkár.

Az említett iskolarádiót a tervek szerint május folyamán indítják majd be, eleinte elsősorban a felsős tanulók kapnak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a munkájában, közülük is főként azok, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a tanulmányaik során. Az intézmény vezetői ugyanis szeretnék egyfajta motivációs eszközként alkalmazni az iskolarádiót, amely elképzeléseik szerint jelentős mértékben hozzájárul majd a diákok tájékozottságának növeléséhez, valamint a generációk közötti különbségek áthidalásához is.

Az Emlékiskolában április 15. és május 20. között a felsős tanulók részvételével egy másik környezetvédelmi akció is zajlik, amelynek elsődleges célja az osztálytermek tisztán tartása. Az akció keretében naponta ellenőrzik azt, hogy a diákok lecserélik-e az utcai cipőiket, a padokban vagy a földön hagynak-e szemetet, illetve rendszeresen letörlik-e a táblákat. Amennyiben egy diák nem tesz eleget a követelményeknek, abban az esetben az osztálytársai is elesnek a pontszerzés lehetőségétől, éppen ezért az osztályközösségek tagjai egymást is igyekeznek arra ösztönözni, hogy minél inkább rendben tartsák a környezetüket. Az intézmény az akcióhoz kapcsolódóan nagyméretű szemeteseket is vásárolt, ezzel is ráirányítva a diákok figyelmét arra, milyen fontos, hogy a megfelelő helyre dobják a hulladékot. Az akció végén a legtöbb pontot gyűjtött tagozatokat a gyűjtési akció legeredményesebb tagozataihoz hasonló módon jutalmazzák majd meg.