2024. március 29., péntek

Százhúsz háztartás kap új vízvezetéket Kishegyesen

Kicserélik az elavult vízhálózatot a Bartók utcában, valamint a Kodály, a Dózsa és a Kossuth utcák egy részén

A napokban kezdték el Kishegyesen a Bartók Béla utcában az utcai fővezeték cseréjét teljes hosszában. Pillanatnyilag az árkot ássák ki, a vezetéket a napokban helyezik el.

– Ennek a vezetéknek a cseréje negyven háztartást érint, de az év végéig összesen mintegy 1200 méternyi utcai fővezeték cseréjét vettük tervbe a Bartók utcán kívül a Kodály Zoltán utcában, a Dózsa György utcában és a Kossuth Lajos utcában. Ha ehhez hozzászámoljuk a háztartások bekötését az elosztó sahtokig, az még mintegy 200 métert jelent. A munkálatok terveink szerint októberig tartanak, azzal, hogy a Bartók utcában, ahol az árkot már kiástuk, természetesen május közepéig befejezzük a munkát. A többi esetében pedig szintén úgy nézzük, hogy minél kevesebb idő teljen el a munkálatok kezdetétől a befejezésig. A hálózat felújítása önerőből történik – hallottuk Kormányos Leventétől, a Kis Kommunal Kft. igazgatójától.

A vízgondok megoldásában a vezetékcsere rendkívül fontos, hiszen a négy évtizedes vascsövek mind gyakrabban mondják fel a szolgálatot. A vállalat számára azonban nagy gondot jelent az is, hogy a polgárok egy része évek óta tartozik a vízszámlával.

– Nehéz lenne megmondani egészen pontosan, hogy mennyi a kinnlevőségünk, vagyis a polgárok tartozása, de nem fogunk tévedni, ha azt mondjuk, hogy több millió dinár és ez több száz háztartást érint. Igyekszünk tekintettel lenni a polgárok anyagi helyzetére, és éppen ezért hirdettük meg az adósságátütemezés lehetőségét. Április eleje óta folyik ez az akciónk, és el kell mondani, hogy sikeresnek mondható, több mint száz háztartásból jelentkeztek, és többségükkel sikerült is aláírni a szerződést a tartozások fél éven belüli megfizetéséről – mondta az igazgató.

A napokban meghirdették a meghibásodott vízórák javítását is.

– Az óraállások leolvasásakor derült ki, hogy igen sok óra meghibásodott. A településen valamivel több mint kétezer vízóra van, és ezek közül százötvenet kellett javítani. Leggyakrabban elegendő csak kitisztítani, vagy kisebb javítást végezni az órán. Ezt mi is el tudjuk végezni, de van olyan eset, hogy a teljes órát ki kell cserélni – mondta az igazgató.

Kormányos Levente kihangsúlyozta, hogy a vízvezeték-hálózat cseréjét az említett utcákban valószínűleg nem kell indokolni a polgároknak, de mégis jó tudni, hogy ezzel nem csak erősebb víznyomást kapnak, hanem egészségesebb vizet is, mert a műanyag csövekben kevésbé rakodik le a vas, és a vastartalmat nem tetézi még a rozsdásodó cső. A beruházást nemcsak önerőből, hanem saját kivitelezésben is végzik, mert a vállalatnak a földmunkálatokon kívül káderbeli és műszaki felszereltsége is megvan a minőségi munka elvégzéséhez.