2024. április 26., péntek
ÚJ KÖNYVEK

Kristina Ohlsson: Elnémítva

Két bűnügy történik Stockholmban, látszólag semmi közük egymáshoz. A város peremén autós gázolás áldozata lesz egy ismeretlen személy, egy bevándorló, eközben pedig egy lelkészt és feleségét saját lakásukban gyilkolnak meg rejtélyes módon. Az utóbbi esetben az is felmerül, hogy esetleg öngyilkosságról van szó.

Alex Recht és különleges nyomozóosztálya kapja mindkét ügyet, az elsőt inkább csak azért, hogy állapítsák meg, baleset-e vagy komolyabb bűncselekmény. Amikor azonban kiderül, hogy a lelkész úgy kereste meg a „mellékest”, hogy az arab világból Svédországba irányuló embercsempészetben is részt vett, már más fényben tűnnek fel a dolgok. Megjelent ugyanis a konkurencia, amely más módszereket használ.

Ohlsson a skandináv krimiírók újabb nemzedékéhez tartozik, ez a második regénye. Könyveit a lendületes, sodró sztori és a váratlan fordulatok mellett az északi bűnügyi regények védjegyének számító személyiségrajzok, mélyebb ábrázolások jellemzik, mind a bűnüldözők, mind az elkövetők vonatkozásában.

NINNI SCHULMANN: LÁNY A HÓBAN

Magdalena Hansson újságíró válása után kisfiával a svéd fővárosból visszaköltözik szülővárosába, Hagforsba. Úgy gondolja, békés, nyugodt élet vár rá, ír a helyi rendezvényekről, a kommunális problémákról, megtalálja lelki nyugalmát. Egyrészt azonban kisfia nehezen viseli, hogy elszakítják apjától, és kéthetente órákat kell egyedül buszoznia oda és vissza. Másrészt meg szilveszter éjjelén eltűnik egy 16 éves lány. Az eltűnés után néhány nappal egy hasonló korú halott lányt találnak az erdőben, majd nem sokkal később egy másikat is.

Miután szerkesztője hajtja, hogy elsőként tudjon meg mindent a konkurens lap helyi tudósítója előtt, Magdalena észre sem veszi és nyakig belekeveredik a bűnügybe.

DASHIELL HAMMETT: A TIZEDIK NYOM

Hammett az úgynevezett kemény krimi egyik legjelesebb képviselője. Főhőse nem egy James Bond. Alacsony, kövérkés emberről van szó, aki nem sármjával és frappáns bemondásaival hódít, sokkal inkább logikai érzékével és sok esetben az öklével. A Continental Op detektívügynökség nyomozójaként Amerika legkülönbözőbb pontjain üldözi és keríti kézre a bűnözőket, akik közt a kasszafúróktól a közönséges csalókig akad mindenféle.

Hammett sikerének titka, hogy ő maga is dolgozott nyomozóként a Pinkerton Detektívügynökségnél. Magyar nyelven e hét novellából álló kötete mellett még A máltai sólyom és A férfi, akit Spade-nek hívtak című könyve jelent meg.