2024. április 19., péntek

Ingyenes betegszállítás Zomborban

A zombori székhelyű Mobility MGB Kft. Szerbiában egyedülálló módon, ingyenesen biztosítja a mozgásképtelen, vagy egyéb okok miatt rászorult betegek orvosi vizsgálatra és kórházi kezelésre szállítását. A betegszállításhoz felszerelt Fiat járműveket használ, amelyek elektromos kerekesszék-beemelő rámpával rendelkeznek, illetve az oldalajtón át járóbetegek is beszállhatnak. Biztonságuk érdekében az üléseken kétoldali karfák, fej- és teströgzítő övek vannak felszerelve a járműben, ami el sem indulhat anélkül, hogy a kerekesszék ne legyen hevederekkel, a benne ülő pedig biztonsági övekkel biztosítva.

– Az ingyenes betegszállítás projektumáról tavaly szeptember hetedikén kötöttünk szerződést Zombor várossal, a járművet pedig a múlt év december 21-én szállítottuk le a Dr. Radivoj Simonović közkórháznak. Az eltelt négy hónapban a szolgáltatás bizonyította az iránta megnyilvánuló igényt, kétszáznál több alkalommal szállítottunk beteg, elaggott, magányos, mozgásképtelen pácienst kezelésre – nyilatkozta Nebojša Gladić, a Mobility igazgatója.

Dragan Nenadov, a Városi Tanács szociális kérdésekkel megbízott tagja szerint Zombor fölismerte ennek a szolgáltatásnak a szociális értékét, és jól működő gyakorlatként értékelte a szolgáltatást.

A projektumot a Delta Generali biztosító és a Delta Alapítvány is támogatta.

– A betegszállító autóinkon reklámfelületet biztosítunk a helyi vállalkozóknak, persze nem ingyen. Mára bizonyított, hogy a vállalkozók szociálisan érzékenyek, fölismerték, hogy segíthetnek a lakosság leginkább rászorult rétegének. A Zomborban szerzett tapasztalatainkon fölbátorodva megbeszéléseket folytatunk Óbecsével, Verbásszal, Zentával, és reményeink szerint ezekben a városokban is egy hónapon belül beindul az ingyenes betegszállítási szolgálat – mondta a Mobility igazgatója.

A szolgáltatás Zomborban a Zlatna Greda utca 3-as szám alatt, illetve a 462-620-as telefonon érhető el.