2024. április 20., szombat

Vannak darabok, amiket mindig fontos elővenni

Szilágyi Ágota és Kőrösi István West Side Story-ízelítője a keddi, városházán megtartott sajtótájékoztatón

Az Újvidéki Színház negyedik idei bemutatója, a West Side Story a NOMUS egyik attrakciója lesz, jelentették be kedden sajtótájékoztatón a pénteki premier előtt.

Az évad negyedik, talán legnagyobb „dobása” előtt áll az Újvidéki Színház. Pénteken 19 órától mutatják be Bernstein–Laurents–Sondheim: West Side Storyját. Az előadást az Újvidéki Zenei Ünnepségek programjába iktatták, így a szokásosnál is nagyobb publicitás övezi az újvidéki magyar színházi társulat küszöbönálló premierjét. Az előadást Nagy Viktor rendezte, s ez immár 5. előadása a társulattal, koreográfus Gyenes Ildikó, aki a 12 évvel ezelőtti Hair óta rendszeresen visszatérő „vendég” Újvidéken, jelmeztervező Horváth Kata, díszlettervező Csík György, a szereposztásban pedig a társulat szinte minden tagja részt vállalt és kiegészült az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéveseivel. Főbb szerepben: Huszta Dániel, Kőrösi István, Papp Arnold, Virág György, Pongó Gábor, Szabó Eduárd, Szilágyi Ágota, Elor Emina, Hajdú Tamás, Kucsov Borisz, Giricz Attila, Magyar Attila, Balázs Áron, Krizsán Szilvia...

Az Újvidéki Színház két évvel az Óz sikere után ismét együttműködik a NOMUS fesztivállal – emiatti örömét fejezte ki Miloš Radulović, az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság titkára, a fesztivál főszervezője, és Vanja Vučenović, a városi szervek részéről a tegnap rendkívüli helyszínen, a városháza dísztermében megtartott sajtótájékoztatón. Radulović ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ez a bemutató eléri, sőt meghaladja elődje sikerét, és megerősíti a hitünket az Újvidéki Színház együttesének kvalitásaiban, ugyanakkor méltóképp egészíti ki az idei NOMUS programját. Gyarmati Kata, a színház megbízott igazgatója kifejtette, hogy a művészet hatása akkor érezhető leginkább, ha kommunikál korának embereivel. – Rendkívül fontosnak tartom a párbeszédet, annak bármilyen formáját, mert egymás elfogadásáig, megértéséig csak így juthatunk el. Dialógusban állhat egymással két intézmény is, társulatunk ezt teszi a NOMUS szervezőinek köszönhetően, hisz az Óz után a West Side Story is megtisztelő körülmények között kerül bemutatásra.

– Vannak darabok, amiket mindig fontos elővenni. A West Side Story ilyen – nyilatkozta újságíróknak Nagy Viktor magyarországi rendező, aki a Sztárcsinálók, a Hair, a Chicago, és a Szép új világ után mutatkozik be újra az újvidéki, a vajdasági közönség előtt. – Nem csak arról szól, hogy nemzedékek keverednek egymással konfliktusba egy szerelmi ügy miatt, hanem hogy mindig vannak konfliktusok, amelyek meggátolják az emberi viszonyok egészséges fejlődését. Erről szól a West Side Story. Ezért fontos nekünk. Fel kell elevenítenünk, hogy mennyire intoleránsak vagyunk egymással. Ezenkívül tudni kell, hogy mindig akkor vesszük elő a West Side Storyt, amikor van rá megfelelő ember. Gondolom, hogy eljött az idő, hogy elővegye a színház, és én is, mert először itt rendezem ezt a darabot. Ez egy olyan mű, mely egyrészt klasszikus – Bernstein, a szerzője ma már klasszikusnak számít –, és neki mint karmesternek és koncertkarmesternek hihetetlen zenei múltja van. Másrészt nagyon fontos a szociális momentum, az, hogy mennyire nem tudja a társadalom kezelni se a saját fiataljait, sem a fiatalok a saját problémáikat, és a felnőttekhez fűződő kapcsolataikat. Tehát ezek a társadalmi-szociális feszültségek mindig jelen vannak, most is, teljesen mindegy, hogy ez Amerika, Szerbia, vagy Magyarország, ez bizony jelen van. Sokszor brutalitásba torkollik. Azt mondtam a színészeknek, hogy nem jófiúkat kell játszani, de nem is rosszakat, ezek olyanok, mint a velünk szembejövő átlagemberek, akik szinte mindegyike potenciális gyilkos. Azért potenciális gyilkos, mert a bennük felgyülemlett feszültséget nem tudják máshogy levezetni. Ilyen szempontból nagyon nyers, nagyon erőszakos lesz az előadásunk, ugyanakkor nagyon katartikus is – mondta a rendező.

A tegnapi sajtótájékoztatón Kőrösi István és Szilágyi Ágota egy zenei betéttel adtak ízelítőt az előadásból, ami ugyan nem mutatta meg, milyen koreográfiára, díszletre, jelmezre számíthatunk az új előadásban, de ebben Gyenes Ildikó koreográfus adott némi útbaigazítást:

– Annyira jók az impulzusok, az összhang a társulat és közöttem, hogy én azt gondolom, olyan energiagazdag mozgásvilágot sikerült létrehozni, ami nemcsak látványos lesz, hanem megmutatja teljes mértékben a jó együttműködést és a társulat kiváló kapacitását. Mi, koreográfusok úgy szoktuk mondani, ha valamit kitalál az ember, de nincs, aki előadja, akkor le kell butítani. Erre most nem volt szükség, hanem abszolút azt látni a színpadon, amit elképzeltünk. Nem kellett kompromisszumokat kötnünk, hanem olajozottan működik a dolog, úgy, ahogy elképzeltem, azt adják vissza, amit én megálmodtam. Valami autentikusat képzeltem el, de akkor is alkalmazkodni kellett a színpad törvényeihez, hozzá kellett tenni egy kis jazzt, egy kis kontaktot, egy kis Grahamet...

A bemutató pénteken 19 órakor lesz az Újvidéki Színházban, a jegyek már elkeltek. Az április 29-ei és 30-ai előadásra még van valamennyi jegy, csakúgy a csütörtöki, 25-ei főpróbára.