2024. április 19., péntek

Lezárták az M5-ös autópályát Szegednél

Hidrogén-peroxid szivárog egy jármű tartályából Szeged közelében, emiatt az M5-ös autópálya mindkét oldalát lezárták a Szeged-Észak kijárat közelében, a veszélyes anyag mintegy fele kijutott a szabadba, de nem veszélyezteti a környezetet - tájékoztatta a rendőrség és a katasztrófavédelem szerda délelőtt az MTI-t.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a magyar rendszámú teherautó sofőrje a csongrádi megyeszékhely közelében észlelte, hogy szivárog a hidrogén-peroxid az ezerliteres tartályból, ezért értesítette a hatóságokat.

A katasztrófavédelem megkezdte a mentesítést, annak befejezéséig a rendőrség a forgalmat letereli az autópályáról a régi 5-ös útra – közölte a szóvivő. A Röszke irányába tartók a sztrádára a Szeged-Észak felhajtónál térhetnek vissza, a Budapest felé haladók a balástyai felhajtónál mehetnek fel az autópályára.   

Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a hidrogén-peroxidot tartalmazó tartály eddig ismeretlen okból meghasadt, a veszélyes anyag mintegy fele kifolyt. Az anyagot a katasztrófavédelem munkatársai homokkal és speciális anyagokkal felitatták, így sem az embereket, sem a környezetet nem veszélyezteti.

A tartályban maradt hidrogén-peroxidot hamarosan átfejtik egy másik járműbe – közölte az alezredes. A hidrogén-peroxid kék színű, robbanásszerű bomlásra hajlamos, maró hatású folyadék.