2024. április 25., csütörtök

Egymilliárd eurós adósságot halmozott fel a Srbijagas

A szerb kormány várhatóan ezen vagy a következő héten fogadja el a Srbijagas átszervezéséről és szerkezetátalakításáról szóló tervet, ami előreláthatólag 30-32 százalékkal csökkenti a kiadásokat, hatalmas tartozásokat felhalmozó gázszolgáltató közvállalatban, közölte tegnap Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter. A terv szerint a jövőben az elosztást és a kereskedelmet, a szállítást és a raktározást két külön vállalattá alakítva választják le a Srbijagasról.

Mihajlović elmondta, hogy a közvállalat összes adóssága 1,1 milliárd euróra rúg. A piaci árnál alacsonyabb gázár 225 milliós veszteséget idézett elő, ez tehát százalékos kimutatásban az adósság végösszegéhez 21,3 százalékban járult hozzá. A rossz üzletvitel megközelítőleg ugyanennyi veszteséget okozott. A gázfelhasználók behajtatlan tartozásai 600 millió euróra rúgnak, ami 56,8 százalékban járult hozzá a vállalat adósságainak felhalmozásához.

Dušan Bajatović az energiaügyi miniszter kijelentésére reagálva elmondta, hogy a Srbijagas átalakításáról szóló tervet a Srbijagas vezetőségének a megkérdezése nélkül készítették el, majd hozzátette: nincs jogi alapja annak, hogy egy miniszter saját korrupcióellenes osztályt hozzon létre. Bajatović szerint erre megvannak a megfelelő állami szervek.