2021. május 14., péntek

Nagyot ugrott a Szöcske

A SpaceX rakétája 250 méter magasra emelkedett, majd rövid lebegés után visszatért a Földre

A SpaceX magáncég Grasshopper (Szöcske) nevű prototípusa április 19-én 250 méter magasra repült, egy rövid szakaszon lebegett, majd visszatért a Földre, a cég texasi, McGregorban lévő létesítményére. Az egyperces teszt a Grasshopper ötödik repülése volt. A mostani kiruccanás megháromszorozta a rakéta eddigi, nyolcvanméteres rekordját, amelyet még március hetedikén ért el.

A Szöcske és a hexakopter (Fotó: SpaceX)
A Szöcske és a hexakopter (Fotó: SpaceX)

A körübelül 30 méteres Grasshopper egy VTVL (Vertical Take-off, Vertical Landing) rakéta, amely a Falcon-9 első fokozatából, egy Merlin-1D hajtóműből és négy acélból készült, hidraulikus leszállótalpból áll. A korábbi tesztrepülések során mindössze alig 2, utána 5, majd 40 és 80 méter magasra emelkedett. Ezek a tesztek az első lépések a SpaceX egyik dédelgetett elképzelésének, a teljesen újrafelhasználható rakétának a megvalósítása felé.

A SpaceX videót is készített a repülésről, az egyik kamerát egy miniatűr, hatrotoros hexakopterre rakták. Nem csupán a drámai felvételek kedvéért; a teszteléshez szükségük volt ezekre a felvételekre. A készítőknek humorérzékük is van, a zenei aláfestés Johnny Cashtől Ring of Fire című száma.

A kaliforniai magáncég Dragon nevű teherűrhajója volt egyébként az első magánűrhajó, amely szintén a saját fejlesztésű Falcon-9 hordozórakéta segítségével startolva sikeres próbautat tett a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A tervek szerint a Dragon 2017-re már hétemberes személyzetes űrhajóként is megkapja a típusengedélyt a repülésre. Visszatérése vízfelszínre történik, ejtőernyős fékezéssel, a teherszállító változat teljes rakományával képes a leszállásra. Tavaly októberben a második út során már rakományt is szállított az ISS-hez, harmadik útján március elején tette meg. A NASA 12 útra szerződött le a vállalattal. A Dragon pár hetet tölt a világűrben, miközben ki- és berakodják. Visszafelé több mint egy tonna rakományt, a kísérletek összegyűlt eredményeit hozza le a Földre.

A Dragon egyik különlegessége a most működő űreszközökhöz képest, hogy többször felhasználható. Ez volt az egyik nagy előnye az űrrepülőgépeknek is, csakhogy azok nem voltak elég biztonságosak, viszont túl bonyolultak voltak, és csak részben újrafelhasználhatóak, miközben iszonyú méretű infrastruktúrát kellett fenntartani hozzájuk. Kapszulában azonban még nem épült olyan, amely a földet érés után ismét bevethető lett volna további missziókra.

A Dragon első útja (Fotó: NASA)
A Dragon első útja (Fotó: NASA)

A SpaceX azonban még ennél is sokkal ambiciózusabb tervvel nyerte el a NASA tenderét: arra tett ígéretet, hogy kifejleszti a minden elemében újra felhasználható űrrendszert, tehát nemcsak maga az űrhajó, hanem az őt föld körüli pályára segítő hordozórakéta, illetve annak minden fokozata is visszatér a földre, nem robban fel, nem ég el a légkörben, nem vész a tengerbe, hanem újra részt vesz a repülésekben.

A Spacex elképzelései szerint a függőlegesen startoló hordozórakéta ráadásul ugyancsak függőlegesen tér vissza, gyakorlatilag a starthelyre, az ereszkedés végén saját rakétájával fékezve, majd simán leszállva a közben kinyíló támasztótalpakra. Ennek a rendszernek volt az ötödik kísérlete az az egy perc, amit a napokban a Szöcske a levegőben töltött.

A Space Exploration Technologies vagy röviden Spacex amerikai űrkutatási magánvállalatot a korábban a Paypal egyik vezetőjeként ismert Elon Musk alapította.