2024. április 19., péntek

Egy héten át majális

Már a hétvégén működésbe helyezik a vidámparkot Palicson

Az idén a palicsi majális rendezvényei az állami ünnepeknek köszönhetően már ezen a héten elkezdődnek. Szombaton a Férfi strand bejárata előtt található parkolóban, 10 ezer négyzetméteren felállított vidámpark várja a Palicsra látogatókat, az árubódékat, illetve a lacikonyhákat, sütődéket hétfőn állítják fel a kereskedelmi objektumok működtetői a Palicsi-tó mellett a parkban.

– A palicsi majális immáron 123. alkalommal kerül megrendezésre. Vállalatunk ezúttal is fontosnak tartotta a közbiztonság megszervezését, hiszen több, mint 60 ezer ember látogatására számítunk az elkövetkező napokban. Így megszerveztük a tűzoltók, a mentőegységek jelenlétét, valamint a kommunális rendőrség, illetve a közlekedési rendőrség munkáját, akik május elsejétől hatodikáig felügyelnek a látogatók testi épségére és biztonságára – emelte ki Goran Gabrić, a Park Palics Kft. igazgatója. Hozzátette: – Öt parkoló működik majd. Külön engedéllyel lehet majd parkolni a Kisvendéglőnél, illetve az Állatkertnél található parkolóban, ugyanis a Spliti fasort, illetve a Hegedűs József utcát lezárjuk. Így a látogatók a Kanizsai úton található nyilvános parkolóban hagyhatják a járműveiket a Prezident Hotel mögött, a Vér-tó körül, valamint az autókempingben, amit ideiglenesen használunk majd parkolásra. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy felhívjam a polgárok figyelmét arra, ne parkoljanak az út mellé, ugyanis azokat a járműveket, amelyek akadályozzák a közlekedést, kénytelenek leszünk elszállíttatni – mutatott rá az igazgató.
A május elseje megünneplését ezúttal is a Szabadkai Fúvószenekar koncertje nyitja meg, akik pontban tizenegy órakor a Zenepavilonban szórakoztatják majd a látogatókat. A Vigadó épülete előtt vonulnak majd fel műsorukkal a szabadkai művelődési egyesületek is.
ÚJ LAKÓJA VAN AZ ÁLLATKERTNEK
A május elsejei ünnepek alatt Palicsra látogató családok egyik legkedveltebb programja a Palicsi Állatkertben tett látogatás. Ilyenkor több ezren döntenek úgy, hogy megtekintik azt a több, mint 800 állatot, amelyekről az állatkertben gondot viselnek. Új állat bemutatására is sor kerül, az ázsiai kiskarmú vidrával bővült az állatkert.
Mint azt Mirjana Alapovićtól, a Palicsi Állatkert munkatárástól megtudtuk, a majálisi ünnepek alatt az állatkert reggel 8 órától sötétedésig tart majd nyitva. Az árakon nem változtattak.
– A felnőtteknek 250 dinárba kerül a belépőjegy, 200 dinár a gyerekeknek 15 éves korig, azzal, hogy 7 éves korig nem kell belépőjegyet váltaniuk. Az állatkert területén a kísérőprogramokért nem kell külön fizetni, ezek mind ingyenesek – emelte ki Mirjana Alapović. Rámutatott, a látogatók kiállítást láthatnak az Artközpontban, valamint az amfiteátrumban is, itt arcfestés is lesz.
– A legnagyobb érdeklődés az állatok etetése, illetve bemutatása iránt mutatkozik. Különböző programokkal készültünk, így félóránként újabb és újabb programokban vehetnek részt a látogatóink – mondta.
VITORLÁZÁS, TENISZ, LABDARÚGÁS
Április 29-én kezdődik a már hagyományos május elsejei vitorlásverseny, aminek megszervezésére már 67. alkalommal kerül sor. Összesen 16 sportklub képviselője vesz majd részt az ország egész területéről, illetve Magyarországról is érkeznek e sport szerelmesei.
– Megközelítőleg 100 vitorláshajó érkezésére számítunk, akik három napok keresztül lesznek láthatók a Palicsi-tavon, ugyanis mindennap 4 versenyt szervezünk majd. Az esemény zárórendezvényére május elsején kerül sor – emelte ki Német Zoltán, a Palicsi Vitorlásklub elnöke.
Ez után, május 2-án kezdődik majd a SEEOOC európai vitorlásverseny, ahol a junior vitorlások mérkőznek meg. Szerbia mellett képviselteti magát Magyarország, Csehország, Szlovákia, Románia, Macedónia, Montenegró, Horvátország, Szlovénia, illetve Izraellel még folynak a tárgyalások.
A legtömegesebb sportesemény ezekben a napokban a hagyományos Trimbi, ahol a mozgás kedvelői kerékpárral, görkorcsolyával, vagy akár gyalogosan juthatnak ki Palicsra Szabadkáról. Az idén is a Jadran épülete előtt zajlik a nevezés, ami 100 dinárba kerül, és reggel 8 órakor indul a verseny. A 20 leggyorsabb résztvevő egy külön megpróbáltatáson mérheti össze erejét Palicson.
A Palicsi Teniszklubban május 4-én kerül sor a hagyományos páros versenyre. A Palicsi Labdarúgóklub fiataljai, a 9–11 évesek is ezen a napon játszanak mérkőzést.
PÖRKÖLT, HALÁSZLÉ
Az ország több területéről érkező lacikonyhák és mobilis étteremsátrak mellett az Elitte Palics is finomságokkal készül. Mint azt Dalibor Sekulićtól, a vállalat igazgatójától megtudtuk, a Kisvendéglő pörkölttel és sültekkel, a halászcsárda pedig hagyományos halpaprikással, valamint halászlével várja a látogatókat.