2024. április 25., csütörtök

Fiatalok a szebb környezetért

Kishegyesen a Föld napja alkalmából ifjúsági csoportok szerveztek három kisebb megmozdulást

Az akciók koordinátora, Sándor István arról számolt be lapunknak, hogy először az általános iskolások mutatták meg magukat.

– Csütörtökön az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola 6. osztályos diákjai Selić Julianna tanárnő vezetésével, valamint Csernik Ferenc iskolagondok hathatós segítségével, kitakarították és helyrehozták a Munkácsi Mihály utcában lévő játszóteret. A játszótér így újra alkalmas lett arra, hogy a gyerekek használják, viszont fontos lenne, hogy közösen megvigyázzuk – mondta el Sándor, majd hozzáfűzte, hogy a helyi közösség a faluban lévő többi játszóteret is rendbe fogja tenni, a héten a Malom utcában lévő játszótérre visznek friss homokot.
Az akciósorozat szombaton folytatódott, amikor a Greem Team nem formális ifjúsági csoport és az Eco Enjoy ifjúsági környezetvédelmi egyesület aktivistái kitakarították és fölkészítették a buliszezonra a kishegyesi fürdőt. Nagy Farkas Fanni, a nem formális csoport tagja elmondta, hogy az akció a tavalyi munkálatok folytatása, ez alkalommal összegyűjtötték a szemetet és lekaszálták a füvet. Május elsejére szeretnék rendbe hozni a fürdőt, amikor a Green Team egy ingyenes bulit szervez a kishegyesi fiatalok számára.

Az akciósorozat záróakkordjára tegnap került sor, amikor a fiatalok 30 facsemetét ültettek el a falu központjában lévő különböző helyszíneken. Sándor István ennek kapcsán elmondta, hogy a csemetéket olyan helyekre ültették, ahol az elmúlt időszakban öreg fákat vágtak ki. Ez a faültetés abban tért el a többi hasonlótól, hogy a polgárokat is bevonták.
– Az ott élőkkel megbeszéltük, hogy vállalják ezeknek a facsemetéknek a locsolását és gondozását. Szeretnénk, hogy a 30 csemetéből 30 megmaradjon – hangoztatta a koordinátor.
A fiatalok mindhárom akcióját a kishegyesi helyi közösség támogatta, a szükséges munkaeszközöket pedig a Kis Kommunál Közvállalat biztosította.