2024. április 20., szombat

Japán kész erővel megfékezni az újabb kínai területsértéseket

Kínai őrhajók a Kelet-kínai-tengeren végzett rutinjárőrözés közben a Tiaojü-szigetek körüli vizeken japán hajókra bukkantak

Japán kész erőt alkalmazni az újabb kínai területsértések megakadályozása érdekében - közölte kedden Abe Sindzó japán kormányfő, nem sokkal azután, hogy nyolc kínai járőrhajó lépett be az ország parti vízeire egy vitatott kelet-kínai-tengeri szigetcsoport közelében.

Abe a parlamentben egy kérdésre válaszolva azt mondta, természetes lenne, ha Japán erőt alkalmazna, amennyiben a kínaiak megpróbálnának partra szállni a Tokió fennhatósága alá tartozó, de Peking által magáénak követelt Szenkaku szigeteken.

A keddi behatolás miatt - amely a legsúlyosabb volt azóta, hogy a szigetek tavaly szeptemberi államosítása óta elmérgesedett a két ország viszonya - a japán külügyminisztérium behívatta Kína tokiói nagykövetét, és tiltakozást nyújtott át neki. Szuga Josihide kormányszóvivő sajtótájékoztatóján "rendkívül sajnálatosnak és elfogadhatatlannak" nevezte a történteket.

Szuga nem bocsátkozott találgatásokba a behatolás okát illetően, de megfigyelők szerint az is szerepet játszhatott a kínai lépésben, hogy japán kormánytagok és képviselők a napokban látogatást tettek a vitatott Jaszukuni-szentélyben, amely Peking szerint a szigetország militarizmusának a jelképe.

A szigeteket egyébként a kínai hajók mellett a Ganbare Nippon (Hajrá, Japán!) nacionalista szervezet bárkái is megközelítették kedden. A szervezet közlése szerint csak a környező halászati területeket akarják felmérni, de korábban a nacionalisták már végrehajtottak egy engedély nélküli partraszállást a szigeteken.

Úgy tudni, a Ganbare Nippon szervezet hajóinak fedélzetén több mint 80 aktivista van, s a japán parti őrség több hajója kíséri őket. Tavaly ugyanez a csoport szállt partra a szigeteken, kiváltva a kínaiak heves tiltakozását. A japán kormány hivatalosan nem engedélyezi, illetve engedélyhez köti a partraszállást a szigeteken. A csoport ezúttal állítólag nem készül a szigetekre, csupán körbe akarja hajózni azt.

Kína tavaly szeptember óta most küldött a legnagyobb számban hajókat a lakatlan szigetekhez, amelyek többségét 2012 őszén Japán államosította. Peking és Tokió között azóta az elmúlt évtizedek legsúlyosabb diplomáciai válsága alakult ki.
    
Tokió nem hajlandó vitát nyitni a kérdésben, miközben Peking határozottan azt állítja, hogy a szigetek ősidők óta Kína területének szerves részét képezik, azok feletti szuverenitása jogi és történelmi szempontból megkérdőjelezhetetlen. Azt sem ismeri el, hogy a szigetek japán ellenőrzés alatt állnának, ezért hajóival rendszeres járőrtevékenységet folytat a térségben. A felek folyamatosan provokációval vádolják egymást.