2024. március 29., péntek

Új határ menti tájvédelmi körzet

Földikutyát engedtek szabadon – Határon átnyúló természetvédelmi lehetőségek
A homoki kikerics állománya foltokban  még fellelhető

A homoki kikerics állománya foltokban még fellelhető

A Föld napja (április 22-e) alkalmából a múlt héten Mórahalmon, a régió legdinamikusabban fejlődő kisvárosában tartották meg az új Körös-ér Tájvédelmi Körzet avatóünnepségét, amelyen szerb részről jelen volt Filip Radović, a belgrádi környezetvédelmi ügynökség igazgatója, a Tartományi Környezetvédelmi Intézet és a szabadkai Palics-Ludas Közvállalat küldöttsége is.

– Régi adósságunkat törlesztjük a Körös-éri Tájvédelmi Körzet megalapításával, hiszen ez a táj olyan kiemelkedő értékeknek, kincseknek nyújt menedéket, amelyek méltán emelik Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti területévé a Körös-ér mentét és a Dorozsma-Majsai-homokhát déli részét – mondta Fazekas Sándor a Vidékfejlesztési Minisztérium Föld napi rendezvényén. A tárcavezető kiemelte: az összesen 2223 hektár nagyságú új tájvédelmi övezet a korábbi Ásotthalmi láprét Természetvédelmi Terület mintegy 90 hektár kiterjedésű egységét is magában foglalja.

A Körös-éri Tájvédelmi Körzet Bács-Kiskun és Csongrád megyében terül el; felöleli Kelebia, Ásotthalom, Mórahalom és Öttömös közigazgatási területét. A különleges növényvilág mellett (egyhajú virág, tartós szegfű, homoki kikerics, tarka sáfrány, pókbangó) a körzet hazánk és Európa egyik legritkább és egyben legveszélyeztetettebb emlősfaja, a fokozottan védett délvidéki földikutya élőhelyei is. A kihalás szélére sodródott földikutyából alig néhány száz egyed maradt fenn. A tájvédelmi körzet létesítésének köszönhetően a fokozottan védett faj otthona oltalmat kap.

A szabadkai származású Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Körös-éri Tájvédelmi Körzethez közeli, a határ szerbiai oldalán található Szelevényi-puszta és a Szabadkai-erdő szintén a délvidéki földikutya élőhelye, és a szerbiai természetvédelmi szervek intézkedésének köszönhetően már ott is kiemelt oltalmat élvez. A földikutya tartós védelme csak a két ország környezetvédelmi szerveinek határokon átnyúló együttműködésével valósítható meg eredményesen.
Boros Emil, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója megköszönte Szerbia környezetvédelmi szakembereinek munkáját, közreműködését a tájvédelmi körzet kialakításában. A meghívott vendégeket Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere is üdvözölte.

Nyitókép: A homoki kikerics állománya foltokban még fellelhető