2024. április 24., szerda

„Gaztevőket pénzelnek az államkasszából”

Az Ifjúsági Emberi Jogi Kezdeményezés szerint a szerb államvezetés megcáfolja a kilencvenes években elkövetett gaztetteket

Az Ifjúsági Emberi Jogi Kezdeményezés (YIHR) álláspontja szerint rossz döntés volt anyagi támogatást megítélni a hágai törvényszék előtt büntetőperbe fogott, vagy már korábban elítélt szerbiai állampolgároknak. A szerb kormány ezzel kedvezőtlenül befolyásolta a szembesülést a múlttal, fogalmaztak a szervezet közleményében, valamint az anyagi támogatásra vonatkozó döntés visszavonására szólították fel a szerb kormányt.

– Az anyagi támogatásról szóló döntés szorosan párhuzamban áll a szerb államvezetés egyéb kapcsolódó aktivitásával és nyilatkozataival. Tomislav Nikolić szerb államfő beszéde az ENSZ Közgyűlése előtt szintén ezen a nyomvonalon haladt. Mindezzel szinte semmissé teszik a hágai törvényszék eddigi munkáját és megcáfolják a tényeket. Közvetlenül megcáfolják az elkövetett háborús gaztetteket, valamint a szerb államvezetés csúcsának és a katonai, rendőrségi alakulatoknak a felelősségét. Az anyagi támogatással a szerb állam megjutalmazza az emberi jogok megsértésével terhelhető személyeket. Az a tizenkettő szerbiai állampolgár is támogatásban részesül, akiket a lehető legsúlyosabb háborús gaztettek elkövetése miatt ítéltek el Hágában. Emberölésről, nemi erőszakról, a lakosság elüldözéséről és kínzásról beszélünk. Most ezeket az embereket finanszírozzák a szerbiai adófizető polgárok pénzéből – áll az YIHR közleményében.

A szervezet arra is emlékeztetett, hogy Ratko Mladić felkutatása nagyjából havi egymillió eurójába került Szerbiának. Az is felháborító, hogy két évvel Mladić elfogása után még mindig nem ítéltek el senkit a tábornok rejtegetése miatt, olvasható a közleményben.