2024. április 24., szerda

A kapcsolható eszközökről a parlamentben is

Fremond Árpád: A parlament mezőgazdasági bizottsága a belügyminisztérium illetékeseivel tárgyalna a problémáról

A Szerbiai Képviselőház mezőgazdasági bizottságának keddi ülésén Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője indítványozta, hogy a következő ülésen a belügyminisztérium képviselőivel vitassák meg a közlekedésbiztonsági törvény azon rendelkezéseit, amelyek a gépjárművekre kapcsolható eszközökre vonatkoznak, és gondot okoznak a mezőgazdászoknak. A Magyar Szónak nyilatkozva kifejtette, azt, hogy ezeket a kapcsolható eszközöket regisztrálni kell, a földművesek sem ellenzik, azonban végrehajthatatlan a gépek bejegyzéséhez szükséges feltételekről szóló szabályzat.

– Bizonyos mezőgazdasági gépek nagyon öregek, és már nincs meg az első számla, valamint nagyon sokszor különböző árveréseken cserélnek gazdát ezek az eszközök. A számla nélkül pedig ezeket a gépeket nem lehet bejegyeztetni – mondta a képviselő.

A termelőnek gondot okoz még, hogy ezek az egy tengellyel és két kerékkel rendelkező kapcsolható eszközök, vagyis a különböző csőtörő gépek, permetezők, tárcsák, prések, műtrágyaszórók már gyárilag nem felelnek meg a bejegyzéshez szükséges műszaki feltételeknek, ugyanis nincs rajtuk fékrendszer, irányjelző, sem vázszám. Szavai szerint hiába viszik el ezeket az eszközöket műszaki vizsgára, mivel a fent említett feltételeknek nem felelnek meg, nem mennek át a műszaki vizsgán, ezért pedig nem lehet őket bejegyeztetni sem.

– A közlekedési rendőrök viszont tisztában vannak ezzel a problémával, és folyamatosan büntetik a gazdákat. A parlament mezőgazdasági bizottságának ülésére el is hoztam több ilyen büntetést, valamint bemutattam a bizottságnak az észak-bácskai és észak-bánáti termelők petícióját, amelyet közel kétezren írtak alá. A bizottságnak javaslatot tettem, hogy a következő ülésen vitassuk meg a problémát, és hívjuk meg az ülésre a belügyminisztérium illetékeseit, amelyet a bizottság és a mezőgazdasági államtitkár is támogatott – számolt be Fremond.

Kiemelte, hogy a bizottság elfogadta a második indítványát is, amely szerint a mezőgazdasági bizottság elkészít egy dokumentumot a problémáról, és azt a büntetésekkel, valamint a petícióval együtt elküldi Milorad Veljovićnak, a rendőrség igazgatójának, valamint Dragiša Simićnek, a rendőrségi igazgatóság forgalmi osztályának vezetőjének, valamint őket is meghívják a szóban forgó ülésre.

– Indítványomban javasoltam továbbá, hogy a dokumentumban kérjük meg a rendőrséget, hogy a probléma megoldásáig ne büntessék igazságtalanul a termelőket – mondta a képviselő.

Mint megjegyezte, a problémát orvosolni lehetne úgy is, hogy módosítanák, vagyis eltörölnék a törvény azon szakaszát, amely a szóban forgó gépek bejegyzéséről rendelkezik, azonban ez a folyamat hosszadalmas lenne. A rövidebb út szerint a bejegyzésről szóló rendeletet változtatnák meg úgy, hogy ne kelljen ezeknek a gépeknek olyan feltételeknek megfelelni, amelyeknek már gyárilag sem felelhetnek meg.

– A végső megoldást a belügyminisztérium illetékeseitől várjuk, ugyanis ez a kérdés nem tartozik a mezőgazdasági minisztérium hatáskörébe, de reméljük mielőbb megoldódik a probléma,  hiszen a mezőgazdasági munkálatok kellős közepén vagyunk –  mondta Fremond.

Elmondta még, hogy a mezőgazdasági államtitkár is egyetértett azzal, hogy meg kell oldani a problémát, s mint megjegyezte, az Európai Unióban sincs példa hasonló bejegyzésre. A területalapú támogatásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az államtitkár beszámolója szerint a kérvények beadása után – azokat május elsejétől kezdve lehet majd átadni – a kifizetések folyamatosak lesznek.