2024. április 25., csütörtök

Célba ért a világ legnagyobb képeslapja

Tíz év kellett hozzá, hogy Zomborból eljusson az ENSZ-be

– Lehet, hogy valakinek van tartalék hazája, tartalék bolygója viszont egyikünknek sincs. A meglévőt kell megőriznünk, mert különben vele pusztulunk mindannyian. Elszakíthatatlan szimbiózisban élünk a Földünkkel, ezért meg kell állítanunk a bolygó környezeti és szellemi kontaminációját – üzente a zombori Gölöncsér Péter egy évtizeddel ezelőtt a maga készítette képeslapon a világnak. A konkrét üzenetet hordozó műalkotás máig a világ legnagyobb és legsúlyosabb képeslapja, hosszúsága 2,40 méter, magassága 1,40 méter, a súlya pedig 300 kilogramm.

A zombori mesterember Szerbia 1999-es NATO-bombázását követően kezdte építeni a képeslapot cserépből, csempéből, repeszekből, töltényhüvelyekből, golyókból, egészségügyi tűkből, a háború hulladékából. Abból a meggyőződéséből kiindulva, hogy a gonoszság által bűnhődik a gonosz, természetesen átvitt értelemben, vagyis hogy a gaztett mindig újabb gaztettet szül, és ha ennek egy egyetemes szellemi átrendezéssel nem vetünk véget, elpusztítjuk a civilizációt. Ennek a gondolatnak a megfoganása ösztönözte az autodidakta képzőművészt egy egyetemes, a világ minden kultúráját megszólító üzenet vizuális megfogalmazására. A monumentális mű 2003 tavaszára készült el, első nyilvános bemutatására a zombori községi képviselő-testület védnöksége alatt került sor, az alkotást a kkt elnöke leplezte le, majd a jelképességet hangsúlyozva fehér galambokat röptettek. A képfelületen számtalan szimbólumot helyezett el az alkotó, szerinte azokat a jó szándékú, segítőkész és együttműködésre hajlamos nézők felismerik, és értelmezni tudják őket. A planetáris béke- és környezetvédelmi üzenetet eleve az ENSZ székházába szerette volna eljuttatni, de mérete és súlya miatt erre egyedül nem volt lehetősége. Hiába kereste viszont befolyásos személyek, politikusok, hazaiak és külföldiek támogatását, nem talált segítőkész megértésre. Időközben 2000 tényleges képeslap méretű másolat készült az alkotásról, azokat szétküldte a világba, az eredetit pedig Szerbia Képviselőházának ajándékozta, amiért kitüntetésben részesült.

Előtte viszont két példányban eredeti méretű papírmásolatot készített róla, az egyiket 2008 karácsonyának előestéjén a nemzetek közti megbékélés jegyében a horvátországi Pélmonostor idegenforgalmi szervezetének ajándékozta, majd tovább kilincselt diplomáciai kirendeltségeken, művelődési szervezetekben, politikusoknál, hogy segítsenek neki az ENSZ főtitkárához eljuttatni a másik másolatot.

– Végül az idén februárban meguntam a meddő beszélgetéseket, egy levelet mellékelve elküldtem az egyetemes üzenetet tartalmazó óriásképeslap eredeti méretű reprodukcióját Ban Ki Mun főtitkár címére, a Föld napja ünnepére szóló ajánlással. Március derekán meg is érkezett a visszajelzés a főtitkári kabinetből, hogy megkapták a küldeményt, és külön köszönik a műalkotást, és külön a benne foglalt kódolt, de szövegesen is megfogalmazott, környezettudatos és békés létmódot szorgalmazó üzenetet – meséli egy évtized után végre elégedett Gölöncsér Péter burkolómester, a világbéke és az egyetemes harmónia elkötelezett híve.