2024. március 28., csütörtök

Összefogott a falu

A topolyai község több településén hagyományos, nagyszabású faluszépítési akciót tartottak a hétvégén. Végre fellélegezhetett kicsit Bácskossuthfalva egykoron virágzó, majd lesújtó körülmények között széthurcolt Rekreációs Központja is, mert a Föld napja alkalmából szervezett munkaakció legtömegesebb csoportja itt tevékenykedett.

A Föld-napi akcióban egyébként több mint háromszázan vettek részt Bácskossuthfalván, kiknek sorait a település civil szervezeteinek, intézményeinek aktivistái alkották. Hat helyszínen folytak a munkálatok. Míg a helyi Papp Pál cserkészcsapat a Krivaj Bácskossuthfalvát átszelő teljes szakaszát tisztította, addig a település más-más pontjain is tevékenykedtek a szorgalmas kezek: a Művelődési Házat az Ady Endre MK tagjai takarították-festették, sort kerítettek a nemrégiben felújított Juhász-bálterem udvarának kitisztítására is, a legidősebb korosztály a Nyugdíjasok Otthona székházát takarította, továbbá a helyi közösség és a látványkút környékét is megtisztították, a szeméttelep környékén pedig mintegy 600 cserje elültetésére is sort kerítettek. Az információkat Gogolyák Gabriellától, a munkaakció egyik koordinátorától tudhattunk meg.

Legtöbben a nemrégiben a település tulajdonába került Rekreációs Központban voltak. A Standard Kft. végezte az előmunkálatokat, hogy a munkaakció zökkenőmentesen legyen. Az egykoron modernnek számító létesítményt kívül-belül frissítették az aktivisták. Olyan állapotba hozták a belső tereket, hogy a további komolyabb szakértelmet igénylő munkálatokba gond nélkül belefoghatnak a szakemberek. A létesítményhez tartozó teraszrészt is átfestették és a terület növényzetét is gazdagították. Cserjékkel, fákkal és virágokkal tették barátságosabbá a környezetet.
– Már a munka kezdetén is észleltük az emberi igyekezetet és akaratot. A közös ebéd elfogyasztásakor éreztük először, hogy életet leheltünk munkánkkal a Rekreációs Központba, ami mindig is a falu szívügyét képezte. A munkálatokat maradéktalanul végrehajtottuk, azt kell mondjam, hogy a tervezettnél többet is. Azok a részek maradtak el, amelyek több időt és valamilyen vállalat bevonását igénylik – mondta Gogolyák.
Az összefogás nem volt hiábavaló, már csak azért sem, mert május 24-e és 26-a között kerül sor a falunapi ünnepségsorozatra, amelynek legfontosabb helyszínéül fog szolgálni az egykori fürdő területe, ugyanis 25-én itt ad konceret a nagy népszerűségnek örvendő magyar népzenei együttes, a Kossuth-díjas Csík zenekar.