2024. március 29., péntek

Felgyújtották Mile Jerković lányának az autóját

Vasárnap hajnalban Topolyán ismeretlen tettesek felgyújtották Marija Jerković Vekić, Mile Jerković lányának BMW típusú autóját. Az autóra Molotov-koktélt dobtak, a gépkocsi teljesen kiégett, személyi sérülés viszont nem történt.

Az esetről Marija Jerković férje, Nenad Vekić nyilatkozott az újvidéki Dnevnik napilapnak, aki elmesélte, a gyújtogatás alatt ő nem tartózkodott otthon, csak a felesége és két gyermeke, egy két és fél hónapos kislány és egy két éves kisfiú. Nenad Vekić, aki vasárnap hajnalban a Skay elnevezésű szórakozóhelyen tartózkodott elmondta, hajnal háromkor telefonált felesége, hogy felgyújtották az autót. - Nem tudom ki tehette, nincsenek haragosaim – nyilatkozta Vekić. Vekićnek 2009-ben gyújtották fel az Atlantida elnevezésű szórakozóhelyét. A rendőrség azóta sem derített fényt az elkövetőkre.

Marija Jerković Vekić apja nevét Vajdaság-szerte ismerik, hiszen Mile Jerković 2006 és 2008 között több mint 20 vállalat tulajdonosa lett. Elsősorban szállító- és mezőgazdasági cégeket vásárolt fel. A nem teljes lista szerint ilyen módon az ő tulajdonába került a mitrovicai Sremekspress, a zombori Severtrans, a šabaci Autosaobraćaj 7. Jul, a topolyai Topolatrans és a nagybecskereki Autobanat szállítóvállalat. Az agrárbiznisz területén felvásárolta a sziváci Bácskát, a bácsi Agrobačkát, a zentai Mezőgazdaság Rt.-t, a szondi Mali Boracot, a sári (Aleksa Šantić) mezőgazdasági kombinátot, a szépligeti (Gajdobra) Jedinstvót és a gádori (Gakovo) Graničart. A legtöbb cégben azóta csődhelyzet állt be, vagy Jerkovićtyal szerződést bontott a privatizációs ügynökség.

Mile Jerković a szökésben lévő balkáni drogbáró, Darko Šarić ügyében koronatanú. A Szerbia legnagyobb drogbárójának számító Darko Šarić 2009 októberében, a Balkáni harcos fedőnevű nemzetközi akció végrehajtása közben szökött meg a hatóságok elől. A kokaincsempészést felszámolni igyekvő akciót Belgrádban és Uruguayban egyidejűleg tartották meg. A különleges bíróság Darko Šarić távollétében kezdte meg az őt terhelő bűnvádi eljárást. A vádirat szerint Šarić Dél-Amerikából 3 tonnányi kokaint csempészet Nyugat-Európába és annak eladásából származó pénzt a szerbiai privatizáció során mosta tisztára a szerbiai gazdaságban. Az első vádirat, amelyet 2010 áprilisában emeltek, Šarić mellett további 20 személyt terhel 3 tonna kokaincsempészettel. A második vádiratot közvetlen ezután nyújtották be, és az elsőfokú vádlott mellett több ügyvédet és jogászt vádolnak a drog eladásából származó pénz szerbiai privatizációban történő tisztára mosásával. A harmadik vádirat tavaly szeptemberben lépett jogerőre és 1,1 tonna kokain Brazíliából történő csempészésével vádolja a szökésben lévő Šarićot és Pljevljak Goran Sokovićot, de a vádlottak listáján ott van még Željko Vujanović, Marko és Miloš Pandrc, Radan Adamović, Miloš Cajić, Nikola Dimitrijević, Mirko Miodragović, Aleksandar Miodrag és Darko Gazdić. A vádirat szerint a klán tagjai Brazíliában azzal voltak megbízva, hogy 200 kilogrammonként vásároljanak kokaint, amelynek kilogrammjáért 5300 és 5700 euró között fizettek, és 3 luxusházban tároltak. A negyedik vádiratot 2011 októberében nyújtották be 990 kilogramm brazíliai kokain Európába való csempészésének megszervezéséért. A gyanú szerint a kokain része volt a 2009-es októberi uruguayi akcióban talált kábítószer-szállítmánynak, amelyet a Balkáni harcos akció keretében találtak a Maui nevű jacht fedélzetén. 

Aleksandar Vučić az év elején kijelentette, bízik abban, hogy Darko Šarić idén júliusig rendőrkézre kerül.