2024. április 24., szerda

Szépség és tudomány egy fedél alatt

Óbecsén megnyitotta kapuit a Than Emlékház – A híres festő és a neves kémikus emlékszobája mellett egy tudományos park is várja a látogatókat

Óbecsén rangos magyarországi és szerbiai vendégek részvételével felavatták a Than fivérek újjáépített szülőházát: 1828-ban Than Mór, a jeles festőművész, 1834-ben Than Károly, a kor egyik legkiemelkedőbb vegyésze látta meg itt a napvilágot. Hoffmann Rózsa, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint az esemény egy példaértékű összefogás eredménye, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke pedig mind a magyar, mind a szerb kormánynak köszönetet mondott azért, hogy ez a létesítmény elkészülhetett. A ház elsősorban a város két híres szülöttének állít méltó emléket, de egy állandó jellegű interaktív tudományos kiállítás is helyet kapott benne.

A budapesti Than Károly Ökoiskola és adai társaik a Than-ház előtt  (Fotó: Fehér Rózsa)

A budapesti Than Károly Ökoiskola és adai társaik a Than-ház előtt (Fotó: Fehér Rózsa)

Az eredeti Than-ház már olyan rossz állapotban volt, hogy renoválni nem lehetett, ezért lebontották, majd újra felépítették. Rendeltetése szerint ezentúl a tudományok és a művészetek szépségének, az emberi kreativitásban rejlő lehetőségeknek a bemutatására szolgál.A testvérpár emlékét őrzi az 1995-ben alakult Than Fivérek Értelmiségi Kör is, amely megalakulása óta, több elnök vezetésével sokat tett azért, hogy a ház újjászülethessen. Jelenlegi elnöke Bonifárt László elmondta: 18 év megfeszített munka után sikerült elérni a céljukat, a Than-ház megépült, és a névadók életútját egy-egy emlékszoba mutatja be.

- A ház végső külalakját és belső tartalmát három fázisban nyeri el. Az első szakasz munkálatai 2010-ben kezdődtek, amit a Tartományi Nagyberuházási Alap 30 millió dinárral támogatott, tavaly pedig a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosított közel 110 ezer eurónyi vissza nem térítendő támogatást – mondja Bonifárt László. Az elnök reményei szerint a harmadik fázis a nyárra megvalósul, és az udvari részben egy szoborpark és egy nyári színpad kap helyet, egy-egy irodahelyiséget pedig a pályázatírók és a Than Fivérek Értelmiségi Kör számára is biztosítanak.

A THAN FIVÉREK

De ki is volt a két Than fivér, akiknek a nevét utca, ház, értelmiség kör is viseli szülővárosukban? A megnyitón Than Mór munkásságát dr. Marosi Ernő akadémikus mutatta be, elmondása szerint a 11 gyerekes polgári családban született festőművész Budapest jellegének kialakításában kulcsszerepet játszott. Az akadémizmus és historizmus mestere Pesten tanult filozófiát és jogot, tanulmányai mellett pedig Barabás Miklós festőnövendéke volt. Kossuth Lajos felkérésére ő készítette el az első magyar postabélyeg terveit, és ő álmodta meg a szabadságharc új bankjegyeinek, a Kossuth bankóknak a képeit is.

Küzdelem a tükörírás  (Fotó: Fehér Rózsa)

Küzdelem a tükörírás (Fotó: Fehér Rózsa)

1862-ben elsőként festett képeket Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményéhez. Ekkor festette szülővárosa temetőkápolnájának oltárképét, a Szent Mihályt, valamint a szerb szabadságharc egyik eseményét megörökítő Karagyorgye halála című képét is. Az évek során számtalan hazafias szellemiségű művet alkotott, több nagyméretű freskót festett a budapesti Vigadóban, és a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőházának fríze is az ő keze munkáját dicséri. Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria és több magyarországi múzeum gyűjteményében.

Aki ellátogat Óbecsére, a központban lévő katolikus plébániatemplomban is ritka kincsekre lel: a tekintetet rögtön rabul ejti az a csodálatos főoltárkép, amelyre Than Mór festette meg Mária mennybemenetelét, de a bal oldali mellékoltáron látható, Szent Józsefet ábrázoló festmény is az ő műve. Erre az aláírásán felül rendhagyó módon azt is odaírta: született Óbecsén 1828-ban.

Girosz(kóp) – hogyan győzi le a gravitációt a forgó kerék? (Fotó: Fehér Rózsa)

Girosz(kóp) – hogyan győzi le a gravitációt a forgó kerék? (Fotó: Fehér Rózsa)

Than Károly szakmai életútját dr. Tömpe Péter akadémikus mutatta be. Than Mórt gyenge fizikuma miatt alkalmatlannak találták a fegyverforgatásra, ezért az 1848/49-es szabadságharc alatt Görgey mellett hadifestőként dolgozott, öccse, Károly viszont 14 éves korában beállt a honvédhadseregbe, és a szabadságharc kamasz hőséből kora legtöbb csatát megjárt vegyészprofesszora lett. Legmaradandóbb tevékenysége a gyógyszerészek kémiai oktatásának megszervezése, a magyar nyelvű szakirodalom megteremtése, az általános és fizikokémia meghonosítása, a Magyar Kémiai Folyóirat megalapítása volt. Tanított a belgrádi és a bécsi egyetemen is. Dr. Tömpe Péter akadémikus nemcsak a vegyész munkásságát ismertette, de egy tudománytörténeti érdekességre is felhívta a figyelmet.

- Than Károly Görgey Artúrral volt közel egyidős, és a legnagyobb vegyészek voltak ők a maguk korában. Than Károly hosszú pályafutása során soha nem konzultált Görgeyvel – ennek oka ismeretlen. Egy nagy cikket azonban írt Than Károly Görgey Artúrról. A kettőjük közti különös kapcsolat kutatása a tudománytörténet feladata – emelte ki az akadémikus.

A TUDOMÁNYOS PARK
A művésznek és a tudósnak szentelt szobán kívül az épület tartalmaz egy optikai, fizikai és kémiai törvényszerűségeket bemutató állandó kiállítást is. Ebben az interaktív tudományos parkban képletek és definíciók nélkül, játékos kísérletek útján lehet megismerni a természet törvényszerűségeit. 26 érdekes játék, számos illusztráció kalauzolja el a látogatókat Newton-bölcsőjének, a Bermuda-rejtélynek, Leonardo hídjának, Püthagorasz-tételének a rejtelmeibe, de a golyóversenyt, a tükörírást, a jég nélküli piruettet is ki lehet próbálni, egy tükör segítségével pedig pillanatok alatt áteshetünk egy csodás alakformáláson is.

Az installációk a felnőtteknek is felhőtlen szórakozást ígérnek – képünkön Bonifárt László  (Fotó: Fehér Rózsa)

Az installációk a felnőtteknek is felhőtlen szórakozást ígérnek – képünkön Bonifárt László (Fotó: Fehér Rózsa)

Az interaktív tudományos park elsősorban az általános iskolák fölső tagozatos diákjainak nyújt felejthetetlen élményt, de tanáraik és szüleik is élvezni fogják a tudomány világával történő rendhagyó találkozást.

A Than fivérek utcában, az egészségház mellett található emlékház munkanapokon 10-től 19 óráig tart nyitva. A belépőjegy 200 dinárba kerül.