2024. április 18., csütörtök

Nem emelkedik a tandíj

Szabadkán tartotta szenátusülését az Újvidéki Egyetem rektorátusa – 8000 elsős számára lesz férőhely az Újvidéki Egyetem karain, közülük mintegy ötezren tanulhatnak az állami költségvetés te

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tartotta meg szenátusülését az Újvidéki Egyetem rektorátusa. Minden dékán és a szakmai testület tagjai is jelen voltak az ülésen, és természetesen maga a rektor is. Miroslav Vesković rektor lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy nincs különleges oka, hogy most éppen Szabadkán ültek össze, hiszen a tanítóképző kar is az Újvidéki Egyetem része, és azt szeretnék, ha minden kar részt vegyen az egyetem működésében.

– Amikor az egyetemünk eseményeiről beszéltünk, megbeszéltük, hogy a szenátusülés legyen itt a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, és ezzel én nagyon elégedett vagyok. Tettem egy sétát Palicson is, és az ülés kezdete előtt körbejártam a kar épületét, Takács Márta megbízott dékán ismertette, hogy miként dolgoznak itt. A mód, ahogyan itt foglalkoznak a hallgatókkal, nagyon jó. Az épület is szép, és fontos is, hogy az itt dolgozók és a hallgatók is jól érezzék magukat benne – hallottuk a rektortól.

Mint megtudtuk, a pénteki szenátusülés egy rendes ülés volt több különféle napirendi ponttal, a többi között szerepelt doktorátus jóváhagyása, az egyetemi városok rendezésére szolgáló bizottság megválasztása stb. Ilyen szenátusüléseket minden harmadik hétben tartanak.

Vesković megerősítette a hírt, miszerint az idén nem emelik a tandíjakat.

– Az Újvidéki Egyetem megegyezett az alapítóval, a tartománnyal abban, hogy nem emelkedik a tandíj. Tudatában vagyunk annak, hogy az létfenntartási költségek emelkednek, de hiszem, hogy mindannyian arra fogunk törekedni, hogy az eddigiekkel megegyező jövedelemmel is ugyanolyan szintű oktatást tudjunk biztosítani. A minőségért való harc mindannyiunk érdeke és célja. Ami a férőhelyek számát illeti, mintegy 8000 elsőst várunk, közülük mintegy 5000-en tanulhatnak majd az állami költségvetés terhén. Egyes karok egyes szakjain megnöveljük az állami költségvetéses helyek számát a társadalmi igényeknek megfelelően, például az információs és kommunikációs technológiákkal foglalkozó programban. Ugyanakkor egyes egyetemi programokban pedig csökken az állami költségvetéses helyek száma, ezek főként azok a szakok, amely szakemberekből már többlet van a munkaerőpiacon. Ezek egyes jogi, közgazdasági, menedzsmenttel foglakozó szakok. Felelős oktatói politikát kell folytatnunk, a társadalmi igényekhez is alkalmazkodni kell – hangsúlyozta a rektor.