2024. április 25., csütörtök

Élet- és vagyonmentő rendőrök

Egyre nagyobb teret szentel a zombori rendőr-igazgatóság munkaeredményei nyilvánosságának. Korábban évi egy alkalommal számoltak be a köztörvényes és gazdasági bűnesetek felderítésének számadatairól, illetve a közlekedési balesetek számáról, a megelőző munka eredményeiről, az idén már negyedéves összefoglalót is tartottak, szerdán pedig három rendőrt részesített újságírók előtt nyilvános dicséretben Saša Dmitrašinović rendőrparancsok.

– Fontosnak tartom, hogy a közvélemény értesüljön munkánkról, mert a rendőrségnek nem csupán a bűnügyek földerítése a kizárólagos föladata, hanem a megelőzés is, amit az állomány professzionálisan, fölkészülten és eredményesen végez. Munkánk során viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni kiemelkedő egyéni teljesítményekről, mert rendőrfejjel úgy véljük, a rendőr csak tette a dolgát, mert ez a feladata. Pedig olykor az önzetlenség, az áldozatvállalás és a segítőkészség olyan fokával szembesülünk, amiről nemcsak a testületen belül, hanem a nyilvánosság előtt is be kell számolni – mondta Dmitrašinović.

Dalibor Radenković, az egyik dicséretben részesített közlekedési rendőr elmondta, hogy társával, Kristijan Jozićtyal az elmúlt szombaton gépkocsival járőröztek, amikor elszáguldott mellettük egy mentőautó, de már érkezett hozzájuk is a baleseti riasztás. A mentősök nyomába eredtek, és egy motorbaleset helyszínére értek a Bezdáni úton.

– Két 21 éves bezdáni fiatal repült le egy Kawasaki motorkerékpárral az úttestről, az egyik egy sekélyebb, vízzel telt árokban kötött ki, a másik viszont egy mély csatornába zuhant. Ha egyéb sérülésük nem is lett volna, ájult állapotban mindketten megfulladnak – vázolta a rendőri jelentés tömörségével Radenković.

A mentőkocsival orvosnő és egyetlen technikus érkezett, ők az árokban fekvő fiatalemberrel foglalkoztak. Addigra már népes csoport verődött össze a helyszínen, de senki nem segített a mentősöknek. Erre a kollégával gondolkodás nélkül ledobtuk magunkról a mundért, és megkezdtük a mélyben heverő áldozat mentését. A technikus és a mentőorvosnő irányított bennünket, hogy miként mozdítsuk és emeljük ki a testet, hogyan tartsuk a fejét… Az áldozat sajnos még kómában van, de a mentősökkel együtt nagyon szurkolunk neki – fejezte be a történetet Jozić.

A harmadik megdicsért rendőr, Radomir Divljak Apatinban szolgál, de Zomborban fogott rablót.

– Szolgálaton kívül jártam a városban, már beültem a kocsimba, hogy indulok haza, amikor egy futó férfira lettem figyelmes, majd vagy tizenöt méterrel mögötte egy fiatal nőre, aki azt kiabálta, hogy kirabolták. Beindítottam a járművet, megelőztem a menekülő férfit, elébe vágtam, kipattantam a kocsiból, és megállítottam, majd hívtam a járőröket, ennyi volt az egész – nyilatkozta szerényen az apatini rendőr, aki később tudta meg, hogy a 19 éves zombori elkövető egy ékszerüzletben kikapta az eladónő kezéből az arannyal megrakott tálcát, és le akart lécelni a zsákmánnyal. Az eset még március 29-én történt.

– Azért nem ennyire egyszerű a dolog, ahogy a kolléga vázolta. Az akció során nem volt szolgálatban, nem volt nála a kézifegyvere, nem tudhatta, hogy a rablónál van-e fegyver, sem azt, hogy milyen fokú agressziót válthat ki belőle, ha útját állják – fejtette ki a munkatársaival elégedett rendőrparancsnok.