2024. április 25., csütörtök

Kulturális értékeink útján

Készül A puszta kincsei elnevezésű program katalógusa, és lesznek kiállítások, játszóházi foglalkozások is

A szabadkai Városi Múzeum és a kiskunhalasi múzeum A puszta kincsei nevet viselő közös IPA-projektuma az észak-bácskai körzetet (Szabadka, Topolya és Kishegyes község) és a 9 település alkotta kiskunhalasi kistérséget érinti, azaz összesen 45 települést. Itt alakul ki az a kulturális útvonal, amely a kulturális értékeket kívánja bemutatni. Kiállítóhelyeket, emlékhelyeket, épített örökséget, természetvédelmi területeket, rendezvényeket, régi mesterségek működő műhelyeit, üzleteit kívánják bemutatni, és figyelmet szentelnek az itt élő nemzetiségek kultúrájának bemutatására is. Raffai Judit néprajzkutató, a Városi Múzeum munkatársa, a program szakmai koordinátora elmondta, most tartanak a programban annál az időszaknál, amikor a legtöbbet dolgoznak: készül a katalógus, szervezik a kiállításokat.

– Meghatároztuk az útvonalon a pontokat, ezekhez készülnek a szövegek, kiállítás nyílik Kiskunhalason április 30-án, Szabadkán pedig május 16-án. A katalógus is elkészül addigra. A katalógus egy 300 oldalas kiadvány lesz. 228 pontot határoztunk meg, ebből több mint a fele nálunk van, az észak-bácskai körzetben. Az épített örökség mellett nagy hangsúlyt fektettünk a muzeális tereknek a bejelölésére, de néprajzi jelenségek, fontosabb személyekhez tartozó emlékhelyek bejelölésére is. Sok esetben nem is emlékhelyként funkcionáló helyekről van szó, de talán éppen ezáltal válik majd emlékhellyé. A pontokat ki kellett jelölni, írni róla, lefotózni. A kiállításon nem tudjuk bemutatni mind a 228 pontot, egy metszetet adunk. Nem kimondottan fotókiállítás lesz, hanem fő motívum lesz a vonat, amely meghatározta e térség fejlődését, erre épül a kiállítás látványvilága is, és arra próbáltunk fókuszálni, hogy a Városi Múzeumban levő kiállításon bemutassunk olyan múzeumi tárgyakat, amelyek részben ezekre a pontokra vonatkoznak, persze fotók is lesznek. Készül egy vándorkiállítás is, amely szintén a kulturális utat mutatja be, és ha minden igaz, akkor hét településen lesz látható május után – mondta Raffai Judit.
A programban játszóházi foglalkozás, előadássorozat is lesz, és el fog készülni a honlap is. Az a cél, hogy ezek a pontok a turizmusba is beépüljenek, a kutatók által meghatározott értékek is részét képezzék a turisztikai irodák kínálatának, ebben pedig a honlap nagy segítséget nyújthat. A kulturális utakon különféle tematika alapján is elindulhatunk, kiválaszthatjuk a pontokat, amelyek egy témakörhöz kapcsolódnak, például lehet a monarchiára visszatekintő utat bejárni, lehet a szakrális objektumok köré fűzni az utunkat vagy éppen a néprajzi értékek köré, de neves személyiségek nyomába is eredhetünk.
– A kulturális utak másik hozadéka az lehet, hogy maguk a települések is elkezdik értékelni azokat a dolgokat, amelyek ott, náluk találhatók és amelyeket egy kutató értékként határoz meg. Azt hiszem, hogy ez is nagyon fontos ebben a programban. Nagyon sok történet, érték van itt, ami miatt ez a térség érdekes lehet – hallottuk a szakmai koordinátortól.