2024. április 20., szombat
ÚJ KÖNYVEK

Jonathan Franzen: Javítások

A Javítások egy tipikus amerikai család regénye. Az idős Lambert házaspáré és három gyermeküké, akik országszerte szétszóródva élnek, egymástól eltérő módon élnek, egyikük sikeres pénzember, a másik menő éttermet üzemeltet, a harmadik meg botcsinálta irodalmárként igyekszik boldogulni. Miközben mindhárman gyakorlatilag életüket tették fel arra, hogy szüleiktől elszakadjanak, tőlük teljesen független és merőben más életet éljenek, és a többiek előtt boldognak és sikeresnek tüntessék fel magukat, a valóság az, hogy a cukormáz alatt üresség, állandó konfliktusok és boldogtalanság található.

Enid, a családanya minden tudását beveti, hogy elérje, utoljára gyűljenek össze mindannyian a családi házban egy közös karácsonyozásra, mielőtt még a Parkinson-kórban szenvedő férje, Alfred teljesen elveszíti kapcsolatát a külvilággal.

Jonathan Franzen a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb sztárja és fenegyereke, az író, aki kikosarazta Oprah Winfreyt, amikor az szerette volna meghívni országos nézettségű Könyvklubjába, és aki még képregényekben és a Simpson család egyik epizódjában is szerepel. A könyv az Európa könyvkiadónál jelent meg.

JEFFREY ARCHER: APÁM BŰNE

Archer családregényének második része ott folytatódik, ahol az első, (Majd az idő eldönti) befejeződött. Harry Clifton, miután megtudja, ki a valódi apja, beáll a brit Királyi Haditengerészethez, ám a hajó elsüllyed. Ő az amerikaiaknak egy álnevet ad meg, Tom Bradshaw-ét, ám amikor partot ér, letartóztatják és börtönbe vetik, ugyanis alteregóját gyilkosságért körözik.

Csak egy levél marad utána édesanyjánál, de hátrahagyott kedvesének ez is elég, hogy utána eredjen, és kutatni kezdjen.

A regény harmadik része, amely a General Press Kiadónál jelent meg, Féltve őrzött titok címen április során jelenik meg.

RAY BRADBURY: FAHRENHEIT 451

Bradbury antiutópisztikus regénye a jövőben játszódik, amikor már nem tűzoltók, hanem tűzőrök vannak, akiknek a dolga elégetni a könyveket, amelyek gondolkodásra sarkallnák az embereket. Guy Montag is tűzőr, szereti a munkáját, ám egy napon találkozik egy lánnyal, aki az élet szépségeiről beszél neki. Ezek után kezébe vesz egy könyvet, ami megváltoztatja az életét. Ezután ő is üldözött vaddá válik, felesége elhagyja, házát és mindenét felégetik, neki meg menekülnie kell, és megtalálnia azokat, akik még őrzik a könyveket, azok tartalmát, a szebb jövőt várva.

Bradbury klasszikusa az Agave Kiadónál jelent meg, öt másik novellával együtt.