2024. április 20., szombat

Diákok szállták meg Óbecsét

Pénteken kezdődött és a vasárnapi gálaműsorral ér véget a KMV 46. döntője

Pénteken délután negyvenhatodik alkalommal kezdődött meg a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének a döntője az óbecsei Városi Színházban.

A jó hangulatot az óbecse Fokos zenekar alapozta meg, majd a szekszárdi Garay János Gimnázium tanulói álltak színpadra.

A vendégeket Knézi Péter, a községi képviselő-testület elnöke üdvözölte, aki elmondta: Óbecsének a védjegyévé vált a középiskolások vetélkedője, az ország egyik legpatinásabb versenye, és azt kívánta a versenyzőknek, legyenek büszkék arra, hogy részt vehetnek ezen a döntőn. A megnyitó után a beszédművészeti vetélkedő következett, a döntősök előadását Banka Lívia, Hajdú Tamás és Mészáros Árpád színművészek értékelték.

A képzőművészeti pályázatra több mint száz munka érkezett, ezeket mgr. Torok Melinda festőművész, Szél Gabriella művészettörténész és Molnár Edvárd fotográfus bírálta el. A beérkezett pályamunkákból összeállított kiállítást a verseny szünetében a színház galériájában nyitották meg.

A beszédművészeti vetélkedő döntőseinek előadását Hajdú Tamás, Banka Lívia Tamás és Mészáros Árpád színművészek értékelték (Fotók: Ótos András)

A beszédművészeti vetélkedő döntőseinek előadását Hajdú Tamás, Banka Lívia Tamás és Mészáros Árpád színművészek értékelték (Fotók: Ótos András)

A kiállítás megnyitója után a megzenésített versek vetélkedője következett, ezen az idén is Bakos Árpád énekes-zenész, Fehér Nóra énekesnő és Tóth Attila hangmérnök zsűrizett. Szombaton az irodalmi vetélkedő döntőseinek munkáit ismerheti meg a közönség és a bírálóbizottság. 17 órakor az újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatói lépnek színpadra Dob és tánc című előadásukkal, majd az eredményhirdetés után, 18 órakor kerekasztal-beszélgetés lesz. A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjének innovációs díjjal kitüntetett színdarabja, a Hinga Művelődési Egyesület Pávaszem Színjátszó Csoportjának Aliz című előadása 20 órakor kezdődik. Az ünnepi műsorra és a díjkiosztóra vasárnap 9:30-kor kerül sor.

Szilágyi Miklós, a KMV szervezőbizottságának elnöke érdeklődésünkre elmondta: sajnálatos módon Zomborból kevés diák érkezett, tudomása szerint ennek oka az, hogy ott nagyon kevés a magyar középiskolás. Meglepő módon Topolyáról is kevesen jutottak el Óbecsére, és az egyik újvidéki középiskola és a temerini gimnázium sem képviselteti magát az idei versenyen. A legtöbben Szabadkáról és Zentáról érkeztek.