2024. március 28., csütörtök

Vízbarátságot kötöttek

Határon átnyúló együttműködés az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara között

Az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Magyarország és Szerbia számos partnerkapcsolatot köt. Ezek közül az egyik legújabb, figyelemre méltó projektum a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem (UNS) Technológia Kara közötti új együttműködés, melynek ünnepélyes megnyitója kedden volt Szegeden. A „Cross-border network for knowledge transfer and innovative development in wastewater treatment” (HUSRB/1203/221/196) nevű projektum rövidítése WATERFRIEND, amely tükrözi a projektum célját: a vízbarátságot. Az együttműködés az UNS Technológiai Karának és az SZTE Mérnöki Karának szakembergárdájára épül.

A projektum céljait az SZTE Rektori Hivatalának épületében április 16-án tartott tanácskozáson ismertették. Hodúr Cecília, az SZTE Mernöki Karának professzora és a projektum menedzsere, valamint prof. dr. Biljana Pajin, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának követe röviden vázolta a két együttműködő intézmény történetét és tudományos teljesítményét. Doc. dr. Sörös Zita, a Technológiai Kar tanára, a projektum vezetője és fő felelőse a határon átnyúló együttműködés fontosabb fázisait mutatta be, prof. dr. Ljubica Dokić előadó pedig Szerbia helyzetét mutatta be az ipari szennyvíz tisztítását illetően.

A projektum keretében a víz-, a szennyvíztisztítás, valamint a környezetgazdálkodás területén működik együtt a szegedi és az újvidéki egyetem. A 166 710 eurós projektum lehetőséget nyújt arra, hogy az UNS Technológiai Karán és az SZTE Mérnöki Karán folytatott szennyvíztisztítási kutatáshoz korszerűbb gépeket és laboratóriumi berendezéseket igényeljenek. Ennek köszönhetően a jövőben hozzájárulhatnak az oktatók továbbképzéséhez, a tantárgyi segédletek kidolgozásához, illetve szélesíthetik a hallgatók gyakornoki programjait is.

A két oktatási intézmény a projektum keretében közös képzéseket is tervez. Külön kiemelhető a magyar és a szerb egyetemisták közös kutatási tanácskozásának megszervezése. Ez a tervek szerint nem csupán tudományos jellegű lesz, hanem kulturális tartalmakat is felölel. A két ország hallgatói az együttműködés révén barátkozhatnak és megismerhetik egymás kultúráját.