2024. április 20., szombat

A határidő nem „D-nap”

Nagybecskereken akkor sem mondanak le a vízgyárról, ha nem kapnak hozzá állami garanciát

Ma lejár a határidő az állami garancia megszerzéséhez, és még nincs visszajelzés Belgrádból, de a nagybecskereki Vízművek szerint bármilyen is legyen a válasz, a vízgyár építéséről nem mondanak le. Április 18-a szerintük nem „D-nap”, hanem csak egy dátum a vízgyár építéséről a szerződésben, melyet egy évvel ezelőtt kötött meg az önkormányzat az esseni WTE Wassertechnik társasággal. A szerződésben állami, tartományi vagy egyéb garanciáról van szó, amely megfelel mindkét félnek. A garanciára azért van szükség, mert a vízgyár építésének költségeit a német beruházó a saját eszközeiből fedezi.

Ha Nagybecskerek város nem kapja meg a kért állami garanciát, akkor Bojan Putić, a nagybecskereki vízművek megbízott igazgatója szerint megpróbálnak a kivitelezővel másmilyen megoldást találni. A garanciát biztosíthatják bankok is, de egyes vélemények szerint végső soron maga az önkormányzat, a maga vagyonával is vállalhatja a garanciát. Minden esetre a beruházásról nem mondanak le. Ugyanakkor az igazgató cáfolja azokat a híreszteléseket, melyek szerint a garancia megkapását a kérelem benyújtásának a késedelme hozta veszélybe.

Nagybecskereken és a környező falvakban a magas arzéntartalom miatt a tartományi egészségügyi felügyelőség 2004 elején tiltotta be a vezetékes víz használatát. Azóta keresik a megoldást a Béga menti város legnagyobb kommunális problémájára.

Az esseni WTE Wassertechnik társasággal a korábbi összetételű önkormányzat kötött szerződést a tavalyi választások előtt. Akkor félévi határidőt adtak a németeknek arra, hogy megtalálják a magas arzéntartalmú víz megtisztításának legcélszerűbb technológiáját. A szakemberek ezt meg is tették, vállalva, hogy három éven belül elkészítik a víztisztító berendezést is.

A vízgyár megépítésének a határideje három év, a beruházás értéke pedig 25,6 millió euró. A leendő vízgyár másodpercenkénti 300 liter, illetve évi 6,5 millió köbméter ivóvizet biztosít a majdani fogyasztóknak. Azt is lefektették, hogy a víz köbméterenkénti ára nem haladhatja meg a 0,34 eurót. Az önkormányzat számít a köztársasági kölcsönökre, de az EU-s támogatásra is. A tavaly megkötött szerződés 15 évig kötelezi az aláírókat. A vízgyár megépítése mellett a városi vízművek másik nagy beruházása a több mint négy évtizedes vízvezeték-hálózat felújítása lesz.