2024. április 25., csütörtök

Phenjan feltételeket szab a tárgyalásokhoz

Egy sor feltételt szabott csütörtökön az észak-koreai vezetés a Koreai-félsziget atommentesítését célzó tárgyalások folytatásához: követeli egyebek közt az ellene hozott ENSZ-szankciók feloldását, a dél-koreai–amerikai hadgyakorlat azonnali leállítását és az amerikai atomfegyverek kivonását a térségből.

„Nem létezhet egyszerre párbeszéd és háború" – áll a nagy hatalmú nemzetvédelmi bizottság közleményében. A követeléseket a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség tette közzé. „Ha az Egyesült Államok és bábja, Dél-Korea csak egy kicsit is el akarja kerülni hadseregünk és népünk megrendítő erejű csapását (...) s valóban párbeszédet és tárgyalásokat akar, akkor határozott döntést kell hoznia" – olvasható a dokumentumban, amely legelső feltételként említi az ENSZ Biztonsági Tanácsa által „nevetséges indokokkal" hozott szankciós határozatok visszavonását.

Dél-Korea „teljesen érthetetlennek" és „abszurdnak" nevezte a párbeszéd felújításának Észak által szabott feltételeit, s arra sürgette Phenjant, hogy működjön együtt a nemzetközi közösséggel.