2024. április 25., csütörtök

"Olyan volt, mintha az egész Föld rázkódna"

Még nem tudni, mi okozta a pusztító erejű texasi robbanást

Helyi idő szerint szerda éjszaka nagy erejű robbanás történt egy texasi műtrágyagyárban; a hatóságok szerint több tucat, egyes vélemények szerint feltehetően több száz sérültje van a detonációnak, de halottakról egyelőre nem tudnak.

A Dallastól mintegy 130 kilométerre délre fekvő West nevű kisváros műtrágyagyártó üzemében akkor történt a robbanás, amikor tűzoltók egy kisebb tüzet próbáltak eloltani a gyár területén.

A robbanás után felcsapó lángok átterjedtek a környékbeli épületre. A lökéshullám következtében több tucat épületben keletkeztek károk. Romba dőlt egy idősotthon, feltehetően emberek rekedtek benne. Szemtanúk szerint a robbanás olyan nagy erejű volt, hogy a gyártól 25 kilométerre is érezni lehetett.

A CBS a helyi mentőszolgálat főnökére, George Smithre hivatkozva közölte, hogy legalább hatvanan meghaltak a detonációban, a sérültek száma pedig meghaladja a százat. A halálos áldozatok között minden bizonnyal vannak tűzoltók, mert a robbanás akkor történt, amikor egy kisebb tüzet igyekeztek eloltani a műtrágyagyárban. A detonáció következtében óriási magasságba csaptak föl a lángok, jókora füstoszlop is keletkezett. A műtrágyagyár jóformán teljesen megsemmisült, sok környező épület kigyulladt.

Egyelőre nem lehet tudni, hány halottja és sérültje van a helyi idő szerint szerda este Texas államban, West kisváros műtrágyagyárában történt robbanásnak - mondta három órával a robbanás után, magyar idő szerint csütörtök reggel hat órakor tartott sajtótájékoztatóján a település polgármestere.

A robbanás akkor történt, amikor a tűzoltók egy kisebb tüzet igyekeztek eloltani a műtrágyagyárban.

Tommy Muska polgármester elmondta, a detonáció hatvan-nyolcvan épületet súlyosan megrongált, köztük egy idősek otthonát, egy iskolát és több lakóházat. A dallasi WFAA televízió helikopteres stábja arról számolt be, hogy a gyártól három háztömbnyire minden elpusztult.

A környéket kiürítették. A hatóságok szerint mérgező anyagok lehetnek a levegőben, és attól is tartottak, hogy a műtrágyagyár területén, ahol még órákkal a robbanás után is tűz volt, felrobban egy még ép tartály.

"Tűzgolyóról", "az egész Föld rázkódásáról", "mennydörgésről" számoltak be azok, akik átélték az amerikai West település műtrágyagyárában szerdán bekövetkezett robbanást. Egyes beszámolók szerint legalább hatvanan haltak meg. A város környéken sok helyen megszűnt az áramszolgáltatás.

Egy 58 éves nő az AP-nek nyilatkozva telefonon elmondta: West városnak éppen az ellenkező végében volt, amikor a műtrágyagyár környékéről füstöt látott fölszállni. Autójával odament, hogy megnézze, mi ég, de amikor kiszállt, két fiú kiabálva rohant felé. A fiúk közölték, hogy a hatóságok felszólították őket: azonnal hagyják el a környéket, mert a gyár fel fog robbanni. A nő ezután visszaült a kocsiba, és elhajtott, de csak egy házzal jutott arrébb, amikor a robbanás bekövetkezett.

"Olyan volt, mint egy tornádó. Tárgyak szálltak mindenütt a levegőben, valami betörte a szélvédőmet. Olyan volt, mintha az egész Föld rázkódna" - mondta. A férje hatalmas tűzgömböt látott, amely úgy emelkedett a magasba, mint egy gomba alakú felhő.

Egy férfi, aki Westtől 72 kilométerre északra, Waxahachie településen lakik, a KWTX tévének elmesélte, hogy ő és felesége is hallotta a robbanást, amely olyan volt, mint egy mennydörgés. A Westtől 20 kilométerre lévő Bynumban egy nő arról számolt be, hogy a család éppen a kertben tartózkodott, amikor több robbanást hallottak. "Olyan volt, mintha három bomba robbant volna egymás után a közelben" - mondta.

A franciaországi Toulouse-ban 2001-ben volt robbanás egy műtrágyagyárban. Akkor 31-en haltak meg, a sérültek száma pedig meghaladta a kétezret.