2024. április 24., szerda

MPSZ: Összefogásra van szükség Vajdaságért

A Magyar Polgári Szövetség szerint szinte gyűlöletkeltésig fajult az, ahogyan egyes belgrádi pártok Vajdaság autonómiája ellen tiltakoznak – hangzott el a párt tegnapi sajtótájékoztatóján. Rácz Szabó László pártelnök rámutatott, hogy a jelenlegi folyamat szinte semmiben sem különbözik attól, amit a kilencvenes évek elején megtapasztalhattunk.

– Úgy tűnik, hogy a belgrádi pártok nem tanultak a történelemből, s nem jöttek rá arra, hogy amit most cselekszenek, az senkinek sem jó – mondta a pártelnök, hangsúlyozva, hogy a hatalmon levő pártok a hisztériakeltéssel saját tehetetlenségükről igyekeznek elvonni a figyelmet.

Rácz Szabó rámutatott arra, hogy amennyiben az MPSZ fogalmazta volna meg a vajdasági deklarációt, akkor csupán az szerepelt volna benne, hogy Vajdaság autonómiája szükséges, s elkerülhetetlen megoldás az emberek jólétének biztosítására Szerbiában és Vajdaságban is.

– Senkit sem tartok vajdaságinak, aki arra a kártyára játszik, hogy a Vajdaság elveszítse autonómiáját. Ezért most nagy szükség van az összefogásra. A vajdasági embereknek nemzetre, vallásra való hovatartozástól függetlenül össze kell fogniuk, mert csak ily módon védhetjük meg magunkat – húzta alá a pártelnök. Hozzáfűzte – saját pártérdekeivel is ellentétben –, most nem szabad kiírni a rendkívüli választásokat, s támogatja Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház elnökét abban, hogy ne írja ki a választásokat, ahogyan Bojan Pajtićot is abban, hogy ne asszisztáljon az egészhez.