2024. március 29., péntek

Ingyenes tankönyv: mégis vagy mégsem?

Még nem tudni, hogy lesz-e ingyenes tankönyv az általános iskolák minden alsós diákja részére, vagy pedig csak a leginkább rászorulók részesülnek ebben a kedvezményben. A dilemma abból ered, hogy az oktatási miniszter két helyettese a napokban egymásnak ellentmondó kijelentést tett ezzel kapcsolatban.

Vesna Fila nyilatkozata szerint minden szerbiai elsős kisdiák megkapja az ingyenes tankönyveket és munkafüzeteket, sőt, szeretnék kibővíteni a kedvezményezettek körét az ötödikesekre is, ám az idén nincs pénz arra, hogy őket is bekapcsolják az akcióba – idézi a 021-es rádió. Ami a nehéz szociális helyzetben levők gyermekeit illeti, a minisztérium az iskolai konyhák működtetése, illetve a testneveléshez szükséges felszerelés vásárlásával is segíteni szeretnének. Az ingyenes tankönyveket az államnak kell fedeznie, de az önkormányzatok is bekapcsolódhatnak a finanszírozásba, sőt ezek akár egy második tankönyvcsomagot is ajándékozhatnak a diákoknak.

Ljubiša Antonijević miniszterhelyettes viszont azt jelentette ki, hogy csak a legszegényebb alsós diákok kapnak ingyenesen tankönyvet, ahogyan ezt a készülő tankönyvtörvény is előirányozza. Belgrádban tavaly elsőtől negyedikig és ötödiktől nyolcadikig 2 tankönyvcsomagot kapott minden egyes diák (egyet iskolai, egyet otthoni használatra), épp ez az egyik oka Antonijević szerint annak, hogy gyökeres változtatásba kezdenek, mert ,,a törvénynek egész Szerbiában egyformán kell érvényesülnie” – jelentette ki a miniszterhelyettes.