2024. április 16., kedd

Veszekedés után elítélő határozat

A városi hatalmi koalíció kedden többórás vita után elfogadta a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak a védelméről szóló nyilatkozatnak az elítélő határozatát.
Az újvidéki képviselő-testület rendkívüli ülésén az egész délutáni veszekedés után este végül is a hatalmi koalíció elfogadta a Pajtić-féle nyilatkozatot elítélő határozatot. Az ellenzék minden eszközét bevetette, hogy megkeserítse a haladók köré gyűlt koalíció tervét, a nyilatkozat elítélését. Az ülésen az ellenzék táborából többen megkérdőjelezték a városi képviselő-testület jogosultságát arra, hogy egy tartományi indítványról tárgyaljanak, egyesek pedig ezt jogellenesnek vélték. A városi parlament keddi ülése kezdettől fogva veszekedés, vádolás, fenyegetés színhelye volt, feszült hangulatban zajlott. A kora esti órákban, amikor elcsitultak a kedélyek, és sokan el is hagyták az ülést, a hatalmi koalíció meghozta az elítélő határozatot.

Emlékeztetőül, a tartományi kormány nyilvánosságra hozta a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak a védelméről szóló nyilatkozatot, amelyre a Szerb Haladó Párt köré tömörült koalíció élesen reagált, szecesszióval, hazaárulással vádolta meg a tartományi kormányt. A nyilatkozat miatt tiltakozó megmozdulást szerveztek pénteken Újvidéken, ahol kb. 10 000 ember gyűlt össze, követelve a tartományi kormány lemondását, a választások kiírását, valamint a nyilatkozat visszavonását. Az újvidéki képviselő-testület többségét szintén a haladók köré gyűlt koalíció alkotja, így fittyet hányva a jogellenesen összehívott képviselő-testületi ülésre, itt is elítélték a tartományi nyilatkozatot.