2024. április 19., péntek

Végső búcsút vettek Margaret Thatchertől

Végső búcsút vettek szerdán Londonban Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnöktől, Nagy-Britannia első és mindmáig egyetlen női kormányfőjétől. A 87 esztendős korában múlt hétfőn elhunyt Margaret Thatcher gyászszertartását a Szent Pál-székesegyházban, az anglikán világunió londoni főtemplomában tartották, II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg, valamint a brit kormány és 170 ország 2300 meghívott közéleti személyisége – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök – jelenlétében.

A szertartást Richard Chartres, London püspöke és Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága vezette.

Thatchertől a hivatalos brit protokoll meghatározása alapján a „ceremoniális temetési szertartásnak" nevezett tiszteletadással vettek búcsút; ez a protokollsorrendben az állami temetés után következik. Hasonló szertartással búcsúztatták 1997-ben Diana hercegnőt, Károly trónörökös autóbalesetben elhunyt volt feleségét, illetve Erzsébet anyakirálynőt, II. Erzsébet királynő 2002-ben, 102 esztendős korában elhunyt édesanyját.

Margaret Thatcher szerdai búcsúztatása ugyanakkor jórészt csak a nevében különbözött a legmagasabb szintű brit hivatalos búcsúceremóniától, az állami temetéstől, külsőségeiben alig, különös tekintettel arra, hogy az uralkodó is jelen volt.

II. Erzsébet királynő 48 év óta először vett részt egy elhunyt brit miniszterelnök búcsúztatásán; legutóbb első miniszterelnöke, az 1965-ben meghalt Sir Winston Churchill, a második világháborús győző temetési szertartásán volt jelen. Churchilltől annak idején állami temetési ceremónia keretében vettek búcsút.

A királynőnek uralkodása eddigi 61 esztendeje során – a jelenleg hivatalban lévő David Cameronnal együtt – összesen 12 miniszterelnöke volt, közülük nyolc már nem él.

Szerdán félárbocra eresztették a brit lobogót a brit állami intézményeken, köztük a londoni parlament és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal épületén, a temetési menet idején percenként egy-egy ágyúlövést adott le a londoni Tower erődnél felsorakozott tüzérségi díszegység, a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben harangjai pedig – amelyek negyedóránként jelzik az idő múlását – elhallgattak a háromórás szertartás egész időtartamára. Ez Churchill temetése óta első ízben fordult elő.

Thatcher koporsóját a londoni parlament westminsteri kápolnájából rendőri felvezetéssel először gépkocsin szállították a forgalom elől lezárt belvároson keresztül a St Clement Danes templomba, a brit királyi légierő központi londoni templomába.

A menet elhaladt a miniszterelnöki hivatal utcája, a Downing Street előtt, ahol Thatcher kormányfőként, 1979 és 1990 között 11 évet – a modern brit politikatörténetben rekordhosszúságú időt – töltött.

A St Clement Danes templomban tartott rövid szertartás után a koporsót egy 1914-ben készült, lovak vontatta ágyútalpra helyezték, és a precízen kiszámított, percenként hetven lépéses ütemet tartó temetési menet 25 perc alatt ért a Szent Pál-székesegyházhoz.

A brit zászlóba burkolt, virágkoszorú díszítette koporsót a brit fegyveres erők fegyvernemeinek – szárazföldi hadsereg, királyi légierő, királyi haditengerészet – katonái kísérték, és e fegyvernemek mintegy hétszáz katonája állt díszsorfalat az útvonal mentén. A járdákon felsorakozott több tízezres tömegből sokan virágokat dobtak az elhaladó koporsó felé, a menetet folyamatos taps kísérte.

Voltak ugyanakkor szórványos – közösségi portálokon előre megszervezett – tiltakozó akciók is; többen hátat fordítottak az elhaladó temetési menetnek, néha pfujolás és füttyszó is hallatszott, de rendbontás nem történt. A szertartás biztosítására összesen négyezer rendőrt vezényeltek London utcáira.

A Szent Pál-székesegyházba katonák vitték be a koporsót a nyugati főlépcsőn; előttük Margaret Thatcher két unokája, Michael és Amanda Thatcher haladt.

A búcsúszertartáson a néhai kormányfő által végrendeletében személyesen kiválasztott egyházi himnuszok és zeneműrészletek hangzottak fel, Amanda Thatcher és David Cameron pedig bibliai idézetek felolvasásával adózott az elhunyt emlékének.

A ceremónia után a koporsót gépkocsival a Royal Hospital Chelsea kórházba vitték, ahol átadták a családnak. Margaret Thatchert hamvasztás után, zártkörű családi szertartáson néhai férje, az éppen tíz éve elhunyt Sir Denis Thatcher mellett helyezik végső nyugalomra.