2024. április 24., szerda

Kétéves a mezőőrszolgálat

A mezőőrök nem tudnak minden problémát megoldani, de jelentős eredményeket értek el

Két évvel ezelőtt, főként a gyakori terménylopások és a nomád juhászok miatt, Topolya községben megalakult a mezőőrszolgálat. A község 9 kataszteri községére 9 mezőőr jutott, ami nem sok, de így is komoly tényezőnek számítanak a határ biztonságának megőrzésében. Amint Csorba Ottótól, a topolyai községi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagjától megtudtuk, kezdetben komolyabb reményeket fűztek a mezőőrszolgálathoz.
– Amikor tervezgettük a szolgálat megalakítását, kicsit többet vártunk el, arra gondoltunk, hogy a mezőőrök segítenek vigyázni a határ biztonságára. A dolog egy kicsit sántít, de ez nemcsak Topolya község problémája, hanem általános jelenség is. A mezőőrök sok esetben megírják a jegyzőkönyvet, ez alapján a községi közigazgatás megteszi a kellő lépéseket, de a bíróság csak sokára szabja ki a büntetést, és sok esetben az nagyon enyhe, vagy csak figyelmeztetésben részesíti az elkövetőt – panaszolta. Ezzel szemben az emberek többsége kezdi elfogadni a mezőőrszolgálatot, sőt, egyre gyakrabban kérnek tőlük segítséget – hangoztatta a tanácsnok.

– Az emberek lassan rászoknak, hogy a mezőőröket riasszák, ha valami probléma van a határban. Ez nagyon jó, és fel szeretném hívni a termelők figyelmét, hogy továbbra is bátran forduljanak a mezőőrökhöz. Topolya község területe 52 ezer hektár, a 9 mezőőrünk nem tud mindig mindenütt ott lenni, ezért van szükség az együttműködésre. Ha a termelők valami gonddal találkoznak a határban, és értesítik a mezőőröket, akkor ők rögtön kimennek a helyszínre és intézkednek – mondta el majd arról is beszámolt, hogy a mezőőrszolgálat és a rendőrség között az együttműködés az összes településen kiváló. A rendőrök minden esetben nagyon gyorsan reagálnak a mezőőrök bejelentésére.
A mezőőrszolgálat tehát egyre hatékonyabban működik, de vannak problémák, amelyek megfékezése nem olyan könnyű dolog..
– Mi abban bíztunk, hogy a szolgálattal meg tudjuk oldani a nomád legeltetés problémáját, de ez nem sikerült. A mezőőrök minden esetben megírják a jegyzőkönyvet, megtesszük a feljelentést, a bíróság pedig elítéli a nomád juhászokat. Sajnos, a büntetés mértéke egyáltalán nem elriasztó, még így is megéri nekik más földjén legeltetni. Ennek ellenére az elmúlt időszakban csökkent a nomád legeltetés mértéke, amit nagyon pozitív tényként ítélek meg – nyilatkozta a tanácsnok.
A mezőőrszolgálat tehát nem egyértelmű megoldás minden problémára, de sok mindenben komoly eredményeket tudnak felmutatni. Az elmúlt évben nem történtek jelentősebb terménylopások, mint ahogy az a környező községekben előfordult, mondta el Csorba, csak kisebb villongások, de ezeket a mezőőrök és a rendőrség megoldották. A tanácsnok meglátása szerint bizonyos szinten a téli falopásokat is sikerült visszaszorítani, emellett az elültetett facsemeték is nagyobb mértékben megmaradnak.
– A gunarasi helyi közösségben 6 éve ültetünk fákat, így tapasztalatból tudom, hogy míg nem volt mezőőrszolgálatunk, addig a kis fáknak mindössze egyharmada maradt meg. Amióta van mezőőrszolgálat, azóta több, mint fele, mert meg tudjuk vigyázni őket – mondta el Csorba, majd hozzáfűzte, hogy több mezőőrre lenne szükség, de ennek megvalósítására egyelőre nincs esély. A termelők és a mezőőrszolgálat közti együttműködés fejlesztésében viszont nagy előrelépési lehetőséget lát.

A mezőőrök elérhetőségei

Njegoševo – Dejan Ivanišević – 0698168022
Zentagunaras – Beszédes Sándor – 0698168131
Pacsér – Juhász László – 0698168130
Bajsa – Apró Tibor – 0698168138
Gunaras – Kocsis Zsolt – 0698168137
Krivaja – Pátrik József – 0698168142
Topolya – Baranyi Mihály – 0698168139
Topolya – Kovács Mihály - 0638632873