2024. március 28., csütörtök

Interpol által körözött személy Szabadkán

Duško Relićet, a Szerb Haladó Párt tagját a város központjában fotózták le tegnap, amikor aláírásával támogatta a párt petícióját – Ilija Maravić: Az, hogy mi történt annak idején Horvátorsz

Néhány óra alatt terjedt el hétfőn este az interneten az a fotó, amelyet tegnap Szabadka központjában készített az egyik helyi portál fotósa. A képen a Szerb Haladó Párt szabadkai szervezetének két aktivistája, valamint egy férfi – mint nem sokkal a fotó megjelenését követően kiderült, Duško Relić, az SZHP tagja, egy Interpol által körözött gazdasági bűnöző – szerepel.

A Szerb Haladó Párt Vajdaság-szerte gyűjti az aláírásokat, a petícióval Bojan Pajtić lemondását, valamint a tartományi választások kiírását követelik. Az aláírásokat hétfőtől Szabadka központjában is gyűjtik két standon, amelyeknek érdekessége az is, hogy Tomislav Nikolić képével illusztráltak, pedig ő köztudottan nem tagja a Szerb Haladó Pártnak.
Mint azt Ilija Maravić, az SZHP szabadkai szervezetének elnöke lapunk kérdésére elmondta, a képen szereplő férfi valóban Duško Relić, és a párt tagja, aki csupán azért jelent meg a helyszínen, mert aláírásával támogatni akarta az SZHP kezdeményezését.
– Aláírta a petíciót, amikor valaki megjelent egy fényképezőgéppel. Tulajdonképpen valaki rosszakaratúan kihasználta az ő privát helyzetét. Pártunk azonnal felvette Relićtyel a kapcsolatot, amint megjelent a fotó róla az interneten, és összefüggésbe hozták ezzel a körözéssel. Ő ma elhozta a párt székhelyére az ártatlanságát bizonyító dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy neki valóban volt vállalata Horvátországban, annak tulajdonjogát azonban átadta másnak, ezt azonban nem jegyezték be a bíróságon, így a más által elkövetett csalással vádolják őt – állította lapunknak Maravić, aki hozzátette, nem tudták, hogy Relićet az Interpol körözi, de ő a párt egyszerű tagja, semmilyen funkciót nem lát el, és tulajdonképpen ez az egész az ő magánügye – hangsúlyozta.

– Mindez azért is történik, hogy eltereljék a figyelmet Bojan Pajtićról és az általa elkövetett visszaélésekről – mondta Maravić, aki Relić kapcsán még hozzátette, a férfi azt állítja, azért került fel az Interpol körözési listájára, mert ugyan beidézték, de három alkalommal nem jelent meg a bíróságon Horvátországban. Maravić kiemelte, Relić hosszú évek óta Szerbiában él, és ebben az országban nem követett el bűncselekményt, még csak szabálysértési eljárás sem folyt ellene.